В Україні поменшало україномовних громадян

    3825

    Після прийняття в 2012 році скандального «мовного» закону Ківалова-Колесніченка» кількість громадян України, котрі спілкуються українською мовою, зменшилась на 1 мільйон 300 тисяч осіб.

    Про це в ефірі програми «Перші про головне. Коментарі» (щобудня 13:00 – 15:00 та 19:00 – 21:00 на телеканалі ZIK) розповів активіст Громадянського руху «Відсіч», учасник робочої групи з написання законопроекту «Про державну мову» №5670 Сергій Оснач.

    Громадський активіст наголосив, що основна мета законопроекту – відновити статус української мови. «Законопроект створений робочою групою під керівництвом правозахисника Володимира Василенка. Це суто громадський законопроект. Його суть полягає в тому, що в Україні громадянин може і має право отримувати інформацію державною мовою. Він не зобов’язаний знати ще якусь мову, щоб отримувати інформацію від посадовців. Наш проект закону регулює використання української мови у всі сферах життя відповідно Конституції. Також завдання мовного закону – домінування української мови в медіа та захист нашого гуманітарного простору від втручання ззовні», – зазначив Сергій Оснач.

    Співавтор «мовного» законопроекту пояснив, що в багатьох країнах Європи, зокрема, у Прибалтиці діють жорсткіші мовні норми. «У багатьох країнах Європи існують значно жорсткіші норми. До прикладу можемо взяти країни Балтії – там етнічна ситуація є подібною до української: третина мешканців цих країн – вихідці з Росії. І все одно там дуже жорсткі мовні норми», – наголосив активіст.

    Сергій Оснач пояснив, що зміни не зачіпатимуть сферу приватного спілкування, а регулюють лише публічне та офіційне використання української мови.

    «Це не волюнтаризм чи тиск,  це лише забезпечення належного функціонування української мови. Приватне спілкування законом не регулюється. Ідеться лише про публічні сфери. Штрафи передбачені за невиконання норм закону для організацій або конкретних осіб. Адже зрозуміло, що в Україні чиновник з українцем має говорити українською мовою. Прикро, що на 25-му році Незалежності ми маємо це законодавчо впроваджувати», – заявив він.

    Співавтор законопроекту «Про державну мову» розповів, що через введення в дію в 2012 році скандального «мовного» закону Ківалова-Колесніченка» кількість україномовних громадян зменшилась більш ніж на мільйон осіб.

    «За час дії закону Ківалова-Колесніченка україномовних громадянам поменшало на 1 млн 300 тис. В 2012 році проводилось опитування на території всієї країни щодо того, скільки громадян України користуються українською мовою. Подібні опитування проводились також минулого року. Вони продемонстрували, що україномовних українців з врахуванням анексії Криму та окупації Донбасу суттєво поменшало. Зараз громадські активісти повинні судитись для того, щоб з ними держслужбовці говорили українською мовою. Це абсурд, тому прийняття такого закону, який регулював би ці питання є абсолютно на часі», – зазначив Сергій Оснач.