Парк Шенборна – аристократичний шарм і європейська розкіш посеред Карпат

8516

Парк Шенборна – це аристократичний шарм і європейська розкіш з атмосферою Австро-Угорської імперії у поєднанні з дивовижною природою Карпат

Парк Шенборна, урочище Воєводино, Закарпаття
Парк Шенборна, урочище Воєводино, Закарпаття

Один з найкрасивіших парків Закарпаття був відкритий у 2013 році за 30 кілометрів від Ужгорода в урочищі Воєводино. Це нова унікальна туристична атракція, що є ретельно відтвореною копією відомого парку замка Берегвар, зведеного у 1890 -1895 роках графом Шенборном.

Представник п’ятого покоління аристократичного німецько-австрійського роду Шенборнів – граф Ервін Фрідріх Бухейм-Шенборн захоплювався астрономією і полюбляв різні календарі й гороскопи, що не дивно, адже на той час це було захопленням багатьох статусних осіб Європи. Саме за астрономічним принципом був створений його замок і навколишній парк.

Парк Шенборна, урочище Воєводино, Закарпаття
Парк Шенборна, урочище Воєводино, Закарпаття

Новий сучасний парк, який облаштовували цілих три роки, присвячений 285-й річниці передачі імператором Австро-Угорської Імперії закарпатських земель в дар роду Шенборнів. В процесі створення парку брали участь скульптори, митці та реставратори.

Парк Шенборнів займає площу понад 12 гектарів з красивою і доглянутою територією. Головний вхід являє собою в’їзну браму, на двох баштах якої майорять державні герби та прапори Австрії та Угорщини, а також своєрідні макети охоронців – солдатів інсбрукського піхотного полку та дебреценського гусарського полку. На території парку знаходиться 22 лавки, на яких встановлені герби держав, у складі яких перебувало нинішнє Закарпаття. Крім різноманітних рідкісних рослин і кельтського саду з календарем друїдів, тут є чимало цікавинок.

Озеро Тур і старовинний водний млин, парк Шенборна, урочище Воєводино, Закарпаття
Озеро Тур і старовинний водний млин, парк Шенборна, урочище Воєводино, Закарпаття

У парку є невеличке декоративне озерце, посеред якого розташований острів, що своїми обрисами нагадує контури імперії Габсбургів, Австро-Угорщину перед першою світовою війною. А у місці, де є сучасне Закарпаття, посаджено дерево – сосна з Далмації. Острівець складено з 365 брил каміння, як 365 днів у році, а 1 камінь знаходиться на причалі, його доправляють на острів у високосний рік.

Парк Шенборна, урочище Воєводино, Закарпаття
Парк Шенборна, урочище Воєводино, Закарпаття

З правого боку озера, знаходиться джерело води, назване на честь Сісі, імператриці Австрії Єлизавети Баварської, та джерело Святого Миколая, а ще далі від озера у лісі за швидким гірським потоком можна помітити джерело назване на честь імператора Франца Йосипа Габсбурга. Якщо пройтись лісом далі, то можна побачити скульптуру покровителя мисливців Св. Губертуса, довкола якої кожного вересня проходить свято мисливців.

Парк графа Шенборна, урочище Воєводино, Закарпаття
Парк графа Шенборна, урочище Воєводино, Закарпаття

У парку Шенборна діє старовинний водяний млин, у приміщенні якого відвідувачі парку можуть скуштувати традиційні шутемені та ординарні вина виготовлені з австрійських сортів винограду.

Астрономічний принцип відтворений майже у всіх деталях парку. В парку Шенборна є 7 унікальних та різних ліхтарів, що є символом 7 днів тижня, а з правого боку 12 місточків, що символізують 12 знаків зодіаку. Одне з найкрасивіших місць парку – міст Чотирьох Євангелістів, що збудований у бароковому стилі. Міст прикрашають скульптури чотирьох євангелістів: Луки, Іоана, Марка та Матвія. Техніка виконання скульптур злегка нагадує роботи на Карловому мості в Празі.

Міст Чотирьох Євангелістів у парку Шенборнів
Міст Чотирьох Євангелістів у парку Шенборнів

Відпочивати й гуляти у парку можна годинами, насолоджуючись навколишньою красою Карпат. Але парк привабливий, не тільки для пішохідних прогулянок, тут можна покататися на велосипедах, покуштувати смачну їжу, влаштувати пікнік, а ще проїхатись розкішними алеями на справжній відреставрованій старовинній кареті, епохи Австро-Угорщини.

Джерело: Відкривай Україну



• не пропусти