17 реальних фактів, які на перший погляд здаються брехнею

16367

Бути вченим – це весело: щодня проводити всі нові, часом безбашенні експерименти. Наприклад, рахувати, скільки на землі мурах, просити дельфіна поговорити по телефону або спостерігати за метеликами під час землетрусу.

Оксфордському університету більше років, ніж імперії ацтеків

© sundayadelajablog

Навчання в Оксфорді почалося ще в 1096 році, а рік заснування ацтекського міста-держави Теночтітлан – 1325-й. Це означає, що Оксфорду на 200 років більше.

Джерела: smithsonianmag, introduction and history, aztecs

Даючи один одному клятву вірності або обіцянку, потрібно зчепитися мізинцями. Жест означає, що той, хто порушив обіцянку повинен відрізати собі цей палець

© pixabay

Цей жест прийшов із Японії. Даючи одне одному обіцянку, діти зчіплюють мізинці і вимовляють наступну фразу: «Даю обіцянку на мізинці, якщо збрешу, проковтну тисячу голок, клянусь».

Насправді ще в епоху Едо (1603-1868) у бандитських кланів було прийнято доводити свою вірність, відрізаючи собі мізинець на правій руці. А пізніше, вже у наш час, діти перетворили це у гру.

Джерело: pinky, easternprogress

На Юпітері і Сатурні йдуть дощі з алмазів

© NASA

На цих двох газових гігантах можна побачити справжнісіньке небо в алмазах. Як стверджують вчені, тиск усередині планет-гігантів може з легкістю перетворити вуглець на алмаз.
Спочатку розряди блискавок перетворюють метан у вуглець, який під час падіння твердне і через 1 600 км стає брилами графіту (той, що у нас в олівцях), а ще через 6 000 км ці брили стають алмазами.

Джерела: bbc, extremetech

На кожну людину на землі припадає понад 1,6 млн мурах

© wikimedia

За підрахунками мірмекології світу, на землі сьогодні проживають від 1 до 10 квадрильйонів мурах. На кожну людину припадає більше 1 млн цих створінь, а їх загальна маса приблизно дорівнює загальній масі всіх людей.

Джерело: bbc, info

У всьому світі більше штучних фламінго, ніж справжніх

© londonkilt

Фламінго – рідкісний птах. І настільки красивий, що люди хочуть бачити його у себе на задньому дворі або на галявині заміського будинку. Тому на землі у кілька разів більше штучних фламінго, ніж живих. Живих особин налічується 2-3 млн, а пластикових двійників – майже 1 млрд.

Джерело: tandfonline, wikipedia

Полуниця – це не ягода

© wikimedia

Справа в тому, що «ягода» полуниці не є її плодом. Це просто квітколоже, що розрослось, на поверхні якого знаходяться справжні плоди полуниці – ці маленькі зелені цятки – горішки. Вам, ймовірно, буде потрібен час, щоб звикнути до цього.

Джерело: huffingtonpost, eol, ncbi

А от банан – ягода

© wikimedia

Світ знову перевернувся. Бананова рослина – це, по суті, гігантська трава, а банани – її ягоди. Згідно із визначенням, ягода – це «м’який, соковитий плід, що містить кілька насінин». Чим і є банан.

Джерело: purdue, waynesword

Піросоми – порожнистий прозорий 30-метровий хробак, що живе в океані

© BBC

Цю істота називають морським єдинорогом. Вони настільки рідкісні, що бачили їх лише кілька разів. Піросома схожа на прозорого гігантського порожнистого хробака, який складається з багатьох інших організмів, що світяться у темряві і виробляють точні копії самих себе. Вважається, що вони можуть виростати до розміру кита.

Джерело: royalsocietypublishing, marinespecies

Мітрідат VI не зміг себе отруїти, тому що мав імунітет до отрути

© wikimedia

Мітрідат VI (понтійський цар) з дитинства брав малі дози суміші отруйних рослин, щоб виробити у себе несприйнятливість до них. Під час повстання римляни хотіли взяти його в полон, тому Мітрідат спробував отруїти сам себе, але безуспішно. У нього був імунітет до більшості відомих отрут. Яка іронія!

Джерело: livius

Якби ми жили у повній темряві, то могли б не спати 36 годин, а щоб виспатися, необхідно було б 12 годин

© wikimedia

Скільки годин триватиму доба у людини, яка живе «поза часом», тобто не маючи ніякої можливості визначати час доби за зовнішніми ознаками?
З 1964 по 1972 рік французький спелеолог Мішель Сіфр провів кілька експериментів, у тому числі на самому собі. Він помістив себе у спеціально обладнаний бункер, де було відсутнє сонячне світло, з постійною температурою, вологістю і повною тишею. Він провів у таких умовах кілька місяців.

Результати експерименту показали, що його біологічний годинник змінився: 36 годин йому потрібно було для неспання і 12 – для сну. Пізніше такі ж експерименти проводилися в печері на інших учасниках. Результати були ті ж.

Джерела: cabinetmagazine, chronos.msu

Довжина стопи така ж, як довжина передпліччя. Великий палець такої ж довжини, як ніс. А довжина губ така ж, як вказівного пальця

© wikimedia

Ви щойно це перевірили, чи не так? Це стандартні і правильні пропорції людського тіла, на які орієнтуються художники при створенні картин із зображенням людини. Такі пропорції визначив ще Леонардо Да Вінчі на відомому малюнку «Вітрувіанська людина”.

Джерело: howstuffworks

Скафандр Ніла Армстронга був зшитий на фабриці з виробництва ліфчиків

© wikimedia

Мало хто знає, але костюм першої людини на Місяці був зшитий на фабриці з виробництва бюстгальтерів і нижньої білизни, розташованоїу Довері (штат Делавер, США). Сподіваємося, йому було зручно.

Джерело: smithsonianmag

Гаджет – це одна з трьох перших атомних бомб

© wikimedia

В рамках американського проекту «Манхеттен» в 1943 році були створені 3 атомні бомби: плутонієва «Штучка» (Gadget) (підірвана при першому ядерному випробуванні), урановий «Малюк» (Little Boy) (скинута на Хіросіму 6 серпня 1945 року) і плутонієвий «Товстун» (Fat Man) (скинута на Нагасакі 9 серпня 1945 року).

Джерело: rarehistoricalphotos

Енн Ходжес – єдина людина, яка вижила при влученні метеорита

© firsttoknow

Американка Енн Елізабет Ходжес стала першою жінкою на планеті, в яку влучив предмет позаземного походження (30 листопада 1954 року поблизу міста Сулакога, штат Алабама, США). Фрагмент розміром з грейпфрут пробив дах каркасного будинку, відскочив рикошетом від корпусу радіо і вдарив Енн, поки вона спала на дивані. Незабаром після цього випадку Енн Ходжес стала справжньою знаменитістю.

Джерело: harvard , harvard

Коала – єдина тварина, у якої є унікальний відбиток пальців, як у людини

Професор Мачей Хеннеберг (Maciej Henneberg), що працює в Аделаїдському університеті, довів, що різниці між відбитками пальців людини і коали взагалі немає. Навіть скануючий електронний мікроскоп не може знайти відмінностей. Виходить, коала – це єдина тварина крім людей, яке має індивідуальні відбитки пальців.

Джерело: livescience

Перше, що робить кожна мавпа, яка впізнає себе у дзеркалі, – це перевіряє область паху

© (Neng Gong and colleagues / Current Biology)

Шанхайські нейробіологи провели експеримент. Вони садили десятки приматів перед дзеркалом і спостерігали, як мавпа реагує на «двійника». Це відбувалося не відразу, але коли мавпи розуміли, що у дзеркалі їх відображення, перше, що вони робили, – це перевіряли область між ніг.

Джерело: cell, ibtimes

Дельфіни можуть розмовляти по телефону і впізнавати того, з ким говорять

© pexels

У кожного дельфіна є персональний «сигнал-ім’я», який з’являється у підлітковому віці і зберігається все життя. Відомо, що дельфіни чітко відрізняють сигнали своїх родичів від інших. Вони здатні впізнавати один одного за допомогою сприйняття коротких тонів. Люди також впізнають своїх родичів і друзів під час розмови по телефону за голосом. Тому якби дельфіни спілкувалися по телефону, вони б впізнавали один одного.

Джерело: livescience, telegraph



• не пропусти