10 серіалів про проблеми сучасного світу

1972

Серіали та кінофільми — це не тільки знаряддя для розваг та відпочинку. Вони можуть бути спрямовані як на розваги, так і на навчання. Як на сміх, так і на сльози. Як на відпочинок, так і на роздуми. Певною мірою, кожен хороший фільм або серіал має наштовхувати людину на висновки, а не лише показувати цікаву картинку. Ми підібрали 10 непростих серіалів, котрі підштовхують людину замислитись над речами, більш глобальними за власне життя. Про те, як вибір кожного з нас може вплинути на майбутнє цілої країни чи світу. А наші слабкості та залежності можуть нас же поневолити. Про проблеми сучасного суспільства, які є наслідком дій кожного з нас.

1. Рів’єра. Жінка, котра нещодавно одружилась та переїхала у багатий район, втрачає чоловіка. Їй доводиться з’ясовувати куди він зник та вести всі справи чоловіка. Глядачі, разом з головною героїнею, відкривають для себе світ, де платять людськими цінностями за матеріальні блага і сумніваються, чи насправді вони того варті.

2. Помираю зі сміху. Серіал про американських стенап-коміків, які у кожній серії жартують як над проблемами суспільства, так і над власним життям. І жарти дійсно влучні та якісні, адже продюсером серіалу став легендарний актор Джимм Керрі.

3. Жирний шрифт. На перший погляд — легкий жіночий серіал, для тих, хто мріяв колись стати редактором модного глянцевого журналу. Але він все ж не про журнал, а про те, що в житті є речі важливіші за кар’єру, без яких навіть робота твоєї мрії втрачає сенс.

4. 13 причин чому. Цей серіал вже набув неабиякої популярності — 13 серій підводять до причин суїциду школярки, про які вона розповіла на 13 касетах. Можливо популярність серіалу зумовлена шкільною тематикою. Але не слід забувати, що голова його тема — наслідки психологічного насилля, котре є поширеним явищем у школах.

5. Велика маленька брехня — міні-серіал, котрий розкриває тему не тільки психологічного насилля, але й фізичного. Всі герої пов’язані між собою і в тій чи іншій мірі відчувають на собі наслідки від дій однієї людини. Мораль його дуже проста: насилля породжує насилля. І чим довше йому дають право на існування — тим жахливішими будуть наслідки.

6. Утопія — австралійський комедійний серіал, що взявся висміяти одночасно роботу державних установ, чиновників та офісних працівників. Якщо ви теж втомились дратуватись від неефективності роботи держустанов, то пропонуємо тепер посміятись.

7. Чорне дзеркало — британський серіал, який гордо посів перше місце серед серіалів, які висвітлюють проблеми сучасного світу. Адже він не тільки огортає широку тематику, але й показує наслідки проблем — чекати на які слід вже у найближчому майбутньому.

8. Корпорація. Цей серіал цілком можна назвати екранізованим прикладом наслідків корупції. Адже чого ще слід очікувати, коли політика та бізнес злились у одне ціле, як не повного поневолення суспільства глобальними корпораціями? У світі, де люди дозволяють бізнесменам займати високі державні посади, не задля майбутнього країни, а задля розширення власних статків та привласнення та приборкання усіх природних ресурсів під свій контроль, суспільство скоро відчує наслідки своєї бездіяльності. У цьому серіалі люд зрозуміли масштаби проблеми надто пізно — коли стали повністю поневолені корпораціями.

9. Революція. Ви колись замислювались про те, яким було б наше суспільство, якби не існувало електрики? Без електрики, значить без телефонів, інтернету та багатьох інших благ цивілізацій, на яких тримається устрій більшої частини планети. Автор серіалу спробував відтворити реальність, у якій зникла електрика, а значить зазнав змін весь життєвий устрій. Сюжет змусить замислитись над тим, наскільки цивілізоване суспільство залежне від однієї маленької деталі, яка може несподівано зникнути.

10. Помаранчевий — хіт сезону. Серіал, популярність якого набула світового рівня. Попри те, що проблема та тема серіалу є дуже вузько орієнтованими — він все ж отримав великий попит, показавши те, що відбувається за закритими дверима і вказавши на проблеми тих, кому ніхто не може чи не хоче допомагати.

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти