Що таке екотуризм?

1754

Останнім часом «зелений» туризм став одним з останніх трендів. Часто його плутають з кемпінгом або походами, хоча це справа набагато складніша. І походи, і кемпінг, і ще багато чого менш захоплюючого можуть входити в програму, але ними все не обмежується. Отже, що таке цей екотуризм, як його ще називають?

екотуризм
Коли сучасний світ, переповнений інформацією і технологіями починає втомлювати, люди часом вирішують втекти подалі, туди, куди все це ще не дісталося. А з розвитком транспортної системи майже немає місць, куди неможливо було б потрапити. Це робить «зелений» туризм однією з галузей, що розвивається неймовірно швидко.

екотуризм
Екотуризм – це, власне, і є подорож в найвіддаленіші куточки світу, де людина отримує можливість залишитися наодинці з природою. Але є одна важлива умова: зробити так, щоб природа вас не помітила, а ваше перебування не залишило ніяких слідів. Екотуризм запрошує мандрівників до «законсервованих» місцевостей, а вони, в свою чергу, не просто відпочивають, загоряють і купаються, а допомагають подбати про середовище, в якому опинилися. Кількість відвідувачів в таких місцях не настільки велика. Однак екотуризм – це основне джерело доходу для корінних жителів, а також допомога у збереженні природи в її первозданному вигляді – як матеріальна, так і фізична.

Екотуризм базується на принципах, які і визначають його особливості. Це акцент на консервації середовища, самоосвіті, відповідальності та активній участі в запропонованих акціях. Треба бути дуже обережним, щоб не перетворити відпочинок з хорошою місією в черговий комерційний розважальний проект. Для цього треба пам’ятати про декілька особливостей.
екотуризмВідповідальний туризм. Будь-який вид подорожі передбачає якомога менший вплив на середовище, в якому ви перебуваєте. Головне правило – не залишити після себе слідів.

Природний туризм. Основний акцент тут ставиться на збереженні природи в первозданному вигляді – від яскравих джунглів до сніжної Арктики.

Пригодницький туризм. Рафтинг, серфінг, дайвінг, походи і подібні заняття залишаються під питанням. З одного боку, в таких місцях є всі умови для екстремального спорту, але не скрізь це все проходить безслідно.

Культурний туризм.
Цей аспект – один з найважливіших. Ви опиняєтеся не просто в незнайомому середовищі, а в зовсім іншому унікальному світі. Жителі таких регіонів живуть так, як і сотні років тому. Однак це зовсім не означає, що вам нема чому в них навчитися.

Поговоримо про «за» і «проти» екотуризму.

екотуризм“За”

  • Місцевість зберігається в первісному вигляді. Не потрібно будувати кафе, готелі або аеропорти. Дістатися до місця призначення не просто, але ви повністю інтегруєтесь з навколишнім середовищем.
  • Екотуризм дає шанс зберегти культуру і природу; не просто досліджувати джунглі, савани, гори і милуватися ними, а й доглядати за ними.
  • Люди потрапляють в найнесподіваніші місця і отримують незрівняний досвід.
  • Привертає увагу до екологічних проблем і місцевої культури.

“Проти”

  • Деякі місця повинні залишатися поза «зоною впливу». З іншого боку, певні зміни і процеси просто неминучі, як би ти не намагався їх запобігти.
  • У той час як дайвінг, здавалося б, нікому і нічому не шкодить, це все ж може стати стресом для жителів підводного світу. Якщо прогулянки лісом нікому не приносять шкоди, то кемпінг може.
  • Місцеві жителі, крім того, що намагаються виміняти непотрібні їм «досягнення цивілізації», тим самим змінюють ними деякі традиційні речі. Намагаючись заробити, вони іноді влаштовують справжні «перформанси» для туристів – з піснями і танцями і тому подібним. Ці уявлення зовсім не є традиційними і більше нагадують фарс. А це зовсім протилежне збереженню традиційної культури.
  • З’являються нелегальні туроператори, які нехтують усіма правилами.

Скільки це коштує?

Зазвичай екотуризм обходиться трохи дорожче, ніж звичайна прогулянка. Причини прості. По-перше, добиратися не зовсім легко і зовсім не близько. Прямі автобуси не їздять, лоу-кости не літають. Іноді доведеться купувати певне обладнання, необхідне для проживання і роботи.

Це не звичайне волонтерство, як дехто думає, хоча і волонтерські програми доступні.

екотуризм
Проте, екотуризм – це унікальна можливість потрапити туди, куди мало кому вдається, і отримати цікавий досвід. Існує багато проектів, де вам з радістю про все розкажуть і допоможуть все організувати.

Джерело: weloveua



• не пропусти