Чому суспільство не дозволяє жінкам старіти

1701

Жінки завжди намагалися зберегти свою молодість і красу. Проте сьогодні юність звели до ранга культа. Ознаки віку сприймаються як щось ганебне: зморшок необхідно позбутися, сивину – зафарбувати, руки і шию приховати одягом. Чому природні зміни жіночого тіла перетворилися на табу?

Ми з’ясували, хто винен в тому, що жінки бояться старіти.

Неприйняття старості закладене в нас природою

Старіння – невід’ємна частина нашого життя. І, здається, найсумніша. Ми боїмося віку, адже разом із ним приходять хвороби і безпорадність, тіло стає в’ялим, а пам’ять починає підводити.

Вчені говорять, що неприязнь до старості закладена в нас генетично. Еволюція влаштувала так, що ми по запаху можемо визначити здатність до продовження роду. З точки зору природи, людина, нездатна розмножуватися, – списаний матеріал.

Однак найбільше наближення старості б’є по жінках. Крім проблем зі здоров’ям, ми, жінки, «повинні старіти гідно». Це означає, що жінці 40+ потрібно ховати сивину, приховувати зморшки, тримати тіло в тонусі. І ще сотні всіляких «потрібно», часто взаємовиключних: не робиш ін’єкції ботокса – запустила себе, робиш – обколола обличчя і стала схожою на опудало.

Старіти страшно, а для жінки ще й соромно. Сучасний культ молодості забороняє нам виглядати на свій вік. Навіть зірки Голлівуду на кшталт Джилліан Андерсон піддаються нападкам критиків у інтернеті: глядачі не хочуть приймати природну зовнішність.

Що казати про звичайних жінок – ми звикли думати, що після 30 життя закінчується. Навіть модні журнали радять дівчатам використовувати антивікову косметику з 20 років і пропонують боротися зі зморшками задовго до їх появи. З самого юного віку дівчата переконані, що старість – це щось неприємне і відразливе. Однак страх віку не виникає сам по собі: існують конкретні люди і обставини, які винні в тому, що жінки бояться старіти.

Хтось повинен купувати креми проти зморшок і робити омолоджуючі процедури

На бажанні жінок виглядати молодше годується ціла індустрія:

  • 62% жінок у віці 35-54 років користуються кремами проти старіння.
  • За один рік в Великобританії проводиться 28 тис. косметичних процедур (підтяжки, ін’єкції ботокса і тому подібне).

За найскромнішими підрахунками, чиста виручка компаній, які продають «молодість», становить $ 200 млрд. Креми проти зморшок, сироватки від розтяжок, фарби для волосся і подібні продукти роблять власників виробництв мільйонерами. Корпорації підтримують міф про те, що старість відразлива і неприродна. Якщо ви зневіритеся у цьому, хто буде купувати сотні баночок і пляшечок?

Однак є одне величезне але: вчені досі не знають, чому ми старіємо. Кілька років тому біологи розібралися у механізмі старіння найпростіших дріжджів, а організм людини – штука набагато складніша і незрозуміліша. Лікарі і генетики тільки припускають, що зморшки можуть з’являтися від сонця, впливу вільних радикалів або виснаження стовбурових клітин. Але це, як то кажуть, не точно.

Креми і процедури з «чудодійними» компонентами на зразок риб’ячої ікри або ліпосом можуть допомогти, а можуть виявитися марними. Еліксиру вічної молодості не існує, зате ринок омолоджуючої продукції – ось він. Ціла галузь промисловості працює на те, щоб у вас виник логічний ланцюжок: гладка шкіра + пружні сідниці + [потрібне підставити] = щастя.

У 40 жінка стає «невидимою» для роботодавця

Кажуть, що у 40 життя тільки починається. Але тільки не в кар’єрі. Жінки бояться стати нікому не потрібними, і це цілком обгрунтовано:

  • Зарплатня жінок і так менша, ніж у чоловіків, а після 40 навіть надій на її підвищення немає. У цьому віці жінка стикається з кар’єрною межею: розвиватися їй нікуди. У чоловіків ситуація прямо протилежна: з роками їх більше цінують на роботі і в суспільстві.

Жінки відчувають на собі відразу два негативних соціальних ефекту. Це ейджизм – упереджене ставлення до людини через її вік. І сексизм. Іншими словами, бути жінкою у світі бізнесу складно, а дорослою жінкою – ще складніше. На це є дві причини:

  • Дискримінація погано впливає на здоров’я. Жінки у віці 50+ повідомили дослідникам, що 30% робочого часу їх долають депресивні думки. Зрештою все це переростає в соматичні захворювання.
  • Соціологи кажуть, що проблеми з ейджизмом у жінок починаються з питання: «Хто буде сидіти вдома і ростити дітей?» За традицією цим займаються жінки і втрачають мінімум кілька років кар’єри. Чоловіки рідше беруть відпустку по догляду за дітьми через страх втратити щось важливе в роботі.

У всьому винні чоловіки?

У минулому році мережу підірвала фотографія Тома Круза і Келлі Макгілліс «до» і «після». Інтернет-коментатори пройшлися по зовнішності актриси, яка виглядає старшою від свого екранного партнера.

В англійській мові є вислів: «Чоловіки старіють як вино. Жінки – як молоко». Незважаючи на популярність ідей фемінізму та емансипації, жінки не відвоювали собі права старіти так, як їм хочеться.

Суспільство ніби призначає жінкам «термін придатності», адже час збігає. Коли цінність особистості визначається її здатністю до дітонародження, виникають перекоси. Однак психологи кажуть, що причина негативного ставлення до свого віку – в самих жінках, а чоловіки тут ні до чого. Йдеться про те, що жінка без інтересів, захоплень та друзів боїться постарішати, адже своє щастя і досягнення певних вершин вона пов’язує лише із молодістю та привабливістю.

https://www.instagram.com/p/BzdJZGQHsai/?utm_source=ig_web_copy_link

Страхи, комплекси, невпевненість у собі – головні причини неприйняття старості. Можливо, якщо ми будемо любити себе трішки більше, то і близькі будуть ставитися до нас по-іншому? Яскравий приклад любові до себе – Селін Діон. У 50 років співачка знову стала іконою стилю, не приховує зморшок і носить одяг «не за віком». Вона абсолютно органічна тут і зараз.

Глянцеві журнали, Голлівуд і реклама вселяють нам страх перед віком?

Глянцеві журнали і Голлівуд підливають масла у вогонь. Актриси і моделі ніби проходять процедуру заморозки у 30-40 років і далі не старіють. У «фабрики мрій» суворі закони:

«Раніше люди похилого віку користувалися послугами пластичного хірурга, щоб виглядати як 28-річні. Але сьогодні в Голлівуді навіть 28-річні вже роблять пластику. Суспільство змусило нас повірити в те, що все своє життя ми повинні виглядати як 18-річні моделі».

Клінт Іствуд

Відомих особистостей можна зрозуміти: красиве обличчя і тіло допомагають їм заробляти гроші. У їхньому випадку культ молодості – комерційна необхідність. На думку режисерів, старість не може бути привабливою і глядачі охочіше підуть на фільм, якщо там є молоді герої. Але такий стан справ не може тривати вічно.

Часи змінюються, і частка населення похилого віку стрімко зростає. В Японії, наприклад, це 30%, а в Італії – 20%. На сцену виходять нові герої – активні люди середнього і старшого віку. Тепер приховувати зморшки не модно і, навіть навпаки, дорослі люди стають героями фільмів і рекламних роликів.

Ще 10-15 років тому ніхто не міг подумати, що героєм бойовика може стати жінка пенсійного віку. У 2019 на екрани виходить «Термінатор: Темна доля» і Лінда Хемілтон повертається у франшизу. На хвилиночку, Лінді за 60, і вона буде трощити роботів SkyNet.

Можливо, глядачі вже надивилися на янголоподібних дівчат з 5-м розміром грудей і хочуть бачити реальних людей? Або маркетологи і режисери нарешті збагнули, що дорослі люди – цілком платоспроможна аудиторія, і вирішили охопити і її? У будь-якому випадку сьогодні можна без сорому називати свій паспортний вік.

Бонус: у нас є дві новини – погана і хороша

Спочатку погана: люди середнього віку почуваються особливо нещасними. На проміжок між 35 і 50 роками доводиться найбільш депресивний час нашого життя. Причому жінкам цього самого нещастя дістається більше, ніж чоловікам. До середнього віку на нас навалюється купа проблем: невпевненість у майбутньому, кар’єрні труднощі, догляд за дітьми і старшими родичами.

Жінкам доводиться поєднувати декілька соціальних ролей, і від цього вони відчувають емоційний дискомфорт (смуток, безсилля, про що і повідомляють вченим).

А тепер хороша новина: з віком щастя стає більше. А все завдяки нейропластичності. Це властивість людського мозку змінюватися під дією досвіду, пристосовуватися до різних обставин.

Це означає, що речі, які колись здавалися жахливими (згадайте підліткові страждання) вже так сильно не хвилюють. Отже, як кажуть британські вчені, після 50 років рівень щастя неухильно зростає і досягає максимального піку до 70 років.



• не пропусти