10 речей, які потрібно почати робити для нашої планети

1713

Проблеми планети ігнорувати можливо, але вони не перестають бути проблемами. А оскільки людина — це невід’ємна її складова, то не помічати необхідності змін дорівнює тому, якби мозок не розумів, що потрібно перев’язати ногу при сильній кровотечі.

Турбота про планету, це перш за все турбота про майбутнє людства. І навіть якщо здається, що кардинально щось змінити ви не можете, є такі повсякденні звички, які здатні принести користь навколишньому середовищу. Тож, що кожен із нас повинен почати робити для планети?

1. Купити велосипед. Не тільки тому що проїзд у громадському транспорті і бензин постійно дорожчають. Окрім економії грошей — ви також робите нашу природу чистішою. А себе — здоровішим та фізично сильнішим. Якщо вам треба з’їздити у справах за декілька кварталів від дому, сядьте на велосипед замість авто. Це дешево, це заміняє тренування, це зменшує вихлопи газу в повітря. Якщо ж користування велосипедами стане популярним явищем, то й вирішаться такі проблеми, як затори на дорогах і значно зменшиться рівень забруднення повітря.

2. Сортування сміття. Так, в Україні великі проблеми із пунктами переробки сміття, тому можна хоча б частково самостійно подбати про його розподіл та переробку. Скляні пляшки здавати на переробку, папір на макулатуру. Така звичка регулярно допомагатиме природі, а ви натомість отримаєте невеличку грошову компенсацію за свою турботу.

3. Здавати батарейки у спеціальні місця збору. Таких в Україні, на щастя, вистачає. Лише одна викинута на смітник батарейка — здатна забруднити 400 літрів води! Батарейки з ліхтарика, пульту від телевізора, комп’ютерної мишки тощо, уявіть, скільки води можете забруднити за рік ви один — просто не здаючи їх на переробку, а викидаючи у смітник.

4. Відмовитись від одноразового посуду. Так, інколи це неможливо. Хочеться піти на пікнік і не носити потім із собою купу брудного посуду. Але можна піти на компроміс: коли ви їдете на своєму транспорті чи неподалік від дому і можете повернутись — беріть домашній скляний чи фарфоровий посуд. Коли ж нема такої змоги — замініть пластиковий посуд на паперовий. Від нього також є шкода, але значно менша, ніж від пластику.

5. Не використовувати пакети там, де без них можна обійтись. Тут також можна заперечити, що зовсім уникнути пакетів не можливо: ви не можете взяти м’ясо на ринку без пакету, або носити для усього по 10 контейнерів у сумці, а багато розфасованих товарів у супермаркетах вже продаються в пакетах. Але ж завести одну-дві торбинки з тканини та користуватись нею під час купівлі овочів і фруктів — не так вже й складно для того, хто турбується про чистоту планети.

6. Ще один дієвий спосіб зменшити об’єми використання пластику — звести до мінімуму купівлю води у пластикових пляшках. Як це зробити? Як варіант, купити фільтр для води та користуватись ним чи встановити систему очистки. Чудовий спосіб економії, не треба носити додому бутлі з водою і використовувати купу пластикових пляшок кожен місяць.

7. Економити електроенергію. Перехід на сонячні батареї — не кожному по кишені. Але є прості правила, які допоможуть зберегти електроенергію, не вдаривши по вашому побуту і комфорту. Перевіряйте чи вимкнене світло і всі електронні пристрої, коли ви лягаєте спати чи йдете з дому. А також не залишайте увімкненим телевізор чи комп’ютер, коли засинаєте. Це шкодить як планеті, так і вашому здоровому сну.

8. Економити воду. Навіть звичка лишати увімкненою воду, коли чистите зуби — призводить до марної трати літрів води щодня. Що вже казати про набирання повної ванни декілька разів на тиждень чи занадто довге перебування у душі з увімкненою водою. Старайтесь обмежувати довгі приймання ванн і використовувати для водних процедур не більше води, ніж справді потрібно.

9. Допомагати бездомним тваринам. Доброта і великодушність людини визначається тим, як вона ставиться до тварин. Це не означає, що потрібно забирати усіх вуличних котів та собак у свій дім. І також не означає, о можна просто викидати зайву їжу тваринам у дворі. Потрібно дбати про те, щоб безпритульні тварини біля вашого дому були стерилізовані, а також, що взимку у них є обладнані теплі та сухі місця для ночівлі. Якщо хочете нагодувати собаку чи кота, то впевніться у тому, що їжа не зіпсована і не нашкодить їм.

10. Гуманне ставлення до тварин проявляється не лише у допомозі котикам та собачкам. Це стосується і кількості вживання м’яса однією людиною на рік, купівлі речей із шкіри та хутра тощо. Так, зовсім уникати споживання речей тваринного походження складно і не кожен готовий так сильно міняти свої щоденні звички, наприклад, ставати вегетаріанцем. Але йдеться не про повну зміну світогляду, а хоча б про золоту середину. Наприклад зміну стереотипу про престижність та красу натурального хутра.

Сьогодні замість брендових хутряних шуб приходять гуманність та турбота про планету, тож будьмо у тренді.

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти