7 свіжих відкриттів археологів, які допомагають нам краще зрозуміти історію

904

Знайти занедбаний храм у джунглях або потаємну кімнату в піраміді, звичайно, круто, але більшість знахідок далеко не такі масштабні. Проте навіть маленькі відкриття іноді допомагають заповнити гігантські прогалини в історії людства.

Ми зібрали кілька археологічних знахідок останніх років, які можуть допомогти нам краще зрозуміти історію нашої цивілізації і наблизитися до розгадок деяких її таємниць.

1. Місце вбивства Цезаря

https://www.instagram.com/p/BjJLASnFaxN/

Завдяки класичним античним текстам історики точно знають, що Гай Юлій Цезар був убитий змовниками у курії Помпея – адміністративній будівлі, де проходили засідання сенату. Саме вона знаходилася в районі сучасної римської площі Торре Арджентіна, де давно ведуться розкопки.

Проте тільки у 2012 році іспанському археологу Антоніо Монтерросо вдалось встановити точне місце вбивства Цезаря. Справа в тому, що дослідники знайшли бетонну плиту, яку імператор Октавіан встановив прямо на місці крісла, в якому сидів Цезар під час вбивства.

2. Кров мамонта

© eastnews

У 2013 році російські дослідники знайшли на острові біля північного узбережжя Сибіру тушу самки мамонта. Здавалося б, знайшли та й знайшли, що тут дивного: мамонтів, цілих і по частинах, знаходять в Росії давно.

Даний екземпляр виділявся тим, що у нього добре збереглися м’які тканини і навіть рідка кров. Це дало серйозний поштовх до подальших досліджень генома мамонта, а деякі вчені навіть висловили припущення про можливість клонування доісторичних тварин.

3. Печать пророка Ісаї

© theTrumpet / youtube

У 2018 року археолог Ейлат Мазар написала важливу статтю для наукового журналу, в якій повідомила, що одна зі знайдених нею під час розкопок в Ізраїлі глиняних печаток належала пророку Ісаї, який, імовірно, жив в VII столітті до н. е. і шанується в християнській та іудейській релігії. Зокрема, відповідно до Старого Заповіту, саме Ісая сповістив світ про прихід Месії.

Сумнівів у тому, що на печатці значиться саме ім’я Ісая, немає, проте друге слово прочитати складно: печатка зламана, і в слові не вистачає однієї букви. Але один з варіантів прочитання другого слова якраз-таки «пророк». У науковому співтоваристві вже почалася дискусія, а це означає, що рано чи пізно розгадка буде знайдена.

4. Акведук під римським метро

У мегаполісах із давньою історією нерідко відбуваються знахідки під час будівництва будинків і при інженерних роботах. Ось і в Римі під час прокладання нової гілки метро в 2017 році несподівано знайшли залишки стародавнього акведука, якому понад 2,3 тис. років.

За словами вчених, це найбільш древня інженерна споруда для постачання міста водою, яка було побудована в Римі. Акведук постачав житеям міста 73 тис. куб. м води на добу, а побудований він був із блоків вулканічного походження. Його довжина становила 16,5 км, причому більша частина була проведена під землею.

5. Шахрайська гральна кістка

© Angela Weigand, UiB / niku

Незвичайну знахідку зробили норвезькі археологи у місті Бергені. Вони знайшли дерев’яну гральну кістку, вік якої приблизно 600 років. Пристосування для ігор – знахідка, без сумніву, цікава, але не рідкісна. Але дана знахідка дійсно здивувала вчених.

На гранях кубика, в місцях, де повинні бути одиниця і двійка, вирізані ще одна четвірка і п’ятірка. При випаданні цих граней гравець явно вводився в оману щодо реального результату. Залишилося знайти 3 наперстка десь поблизу.

6. Кекс, який пролежав у Антарктиці більше 100 років

Вчені з Нової Зеландії під час однієї з експедицій в Антарктику знайшли фруктовий кекс британської кондитерської фірми Huntley & Palmers.

Дослідники вважають, що кекс входив до запасів Північної партії британської експедиції «Терра Нова», яка проходила в 1912-1913 рр. Вчені, які знайшли кекс, стверджують, що на вигляд він був цілком їстівним, але спробувати його вони не ризикнули.

7. Останки коня, який загинув під час виверження Везувію

© pompeiisites

У Помпеях, при розкопці вілли неподалік від міських стін, археологи знайшли останки коня. Кінь був знайдений у рештках стайні: він загинув під час виверження Везувію в 79 році до н. е. і пролежав під шаром вулканічного попелу і землі майже 2 тис. років.

Щоб дізнатися деталі катастрофи, у порожнечу, утворену тілом коня, фахівці залили гіпсовий розчин. Це допомогло відновити форму тіла тварини і припустити, що це був скаковий кінь.



• не пропусти