7 покинутих місць нашої планети, що володіють могутньою притягуючою силою

63197

Невблаганний час і наступаюча природа завжди будуть відвойовувати той шматочок простору, який люди покинули, і неважливо, чи буде це величний храм або розкішний замок, величезний корабель або процвітаюче місто. Об’єкти з часом перетворюються на особливе місце, яке притягує своєю зловісною красою і таємничістю, незважаючи на те, що вже здобули моторошні обриси, де можна знімати фільми жахів або сцени Судного дня.

1. Підводне Місто Шічен (провінція Чжецзян, Китай)

Унікальне місто Шічен (Shicheng City), історія якого розпочалася ще з далекого 670 року, за велінням долі перетворилося на загадковий підводний світ. Зростаюча потреба людини у забезпеченні комфорту і отриманні сучасних благ призвела до того, що навіть історично цінні місця пішли під воду через будівництво ГЕС. Так сталося і з цим старовинним містом, яке перетворилося на головну пам’ятку провінції Чжецзян. Але найбільше здивування викликає те, що всю цю красу можна не просто подивитися, а й доторкнутися до стін стародавніх будівель.

Як стало відомо, ця своєрідна «Капсула часу» під водою зберігається набагато краще, ніж на поверхні, адже не чутлива до впливу вітру, природних стихій і катаклізмів, а також природної ерозії.

2. Рибальське селище на архіпелазі Шенгсі (Китай)

Архіпелаг Шенгсі (Shengsi), який розташований у гирлі річки Янцзи, складається практично з 400 островів, що мають чудовий ландшафт. На одному з таких клаптиків суші, на острові Гуки багато років тому рибалки покинули невелике селище, яке перетворилося на казково красивий зелений рай, адже всі занедбані будівлі обплів вічнозелений плющ, який живиться вологою кам’яних стін.

Завдяки стабільній цілорічної температурі близько 16 ° вище нуля і постійної вологи зелені стіни будинків виглядають настільки привабливо, що стали досить відвідуваною пам’яткою, до якої спрямовуються не тільки фотографи і шанувальники еко-туризму, а й тисячі рибалок, тому що тут є багаті рибні місця.

3. Храмовий комплекс Ангкор-Ват (Камбоджа)

Ангкор-Ват (Angkor Wat) є гігантським індуїстським храмовим комплексом із неймовірною архітектурою, перші культові споруди якого почали зводитися ще в VI столітті для правлячої верхівки і високопоставлених священнослужителів. Цілих 600 років його територія збільшувалася, перетворюючись на потужний храмовий комплекс, який в ті часи називався «Місцезнаходження Святого Вішну». З невідомої причини у XV столітті всі священнослужителі і ченці покинули святиню, і з тих пір він був практично законсервований.

Буквально через кілька десятків років він почав перетворюватися на пам’ятку, до якої спочатку намагалися потрапити монахи з усього світу, а після потягнулися вервечки мандрівників. Португальський монах, якому в кінці XVII ст. пощастило побачити величний комплекс написав у своїх спогадах: «Це така незвичайна споруда, що неможливо описати її, тим більше що вона не схожа на жодну іншу будівлю у світі. У нього є вежі та прикраси і всі тонкощі, які людський геній лише може собі уявити» . У наш час вся цея незвичайна пишність як магнітом притягує мільйони туристів, екскурсії для яких проводять справжнісінькі монахи, які живуть на території одного з храмів.

Пізнавально: Храмовий комплекс Ангкор-Ват, який займає площу майже 2 га, складається із 3 культових споруд концентричної прямокутної форми. Яскравий зразок кхмерської архітектури, тісно переплетений з індуїськими канонами він відноситься до типу будови «храм-гора», причому пікова висота центральної вежі над основним святилищем досягає 65 м. Крім того, що комплекс оточений високою кам’яною стіною, за 30 м від неї знаходиться рів заповнений водою, ширина якого становить 190 м. Тільки завдяки цій обставині унікальна культова споруда і збереглася до наших днів.

4. Статуя «Христос із Безодні» в бухті Сан Фруттуосо (Італія)

На відміну від інших занедбаних споруд, які волею долі стали свого роду вигнанцями, статуя «Христос із Безодні» була навмисно поміщена у глибини бухти Сан Фруттуосо. Ідея її створення належить відомому дайверу Дуіліо Марканте, який разом із друзями таким чином спробував увічнити пам’ять загиблого в цьому місці Даріо Гонзатті, який прославився винаходом акваланга. Саме під час випробувань однієї з експериментальних моделей перший аквалангіст світу і потонув.

Примітно те, що цей бронзовий пам’ятник заввишки 2,5 м. Створений з переплавлених деталей затонулих кораблів, орденів моряків, медалей спортсменів, які були пожертвувані їх власниками для виготовлення фігури Христа з піднятими до неба руками. Незважаючи на те, що пам’ятник знаходиться на глибині 17 м біля важкодоступних берегів бухти Сан Фруттуосо, до якої можна дістатися лише пішки крутими гірськими стежками, її вже відвідало більше 2 млн. екстремалів. Ці люди спускаються на дно Лігурійського моря, щоб вшанувати першого аквалангіста світу.

5. Місто-привид Прип’ять (Україна)

Це, мабуть, найвідоміше місто-привид у світі, яке «прославилося» страшною техногенною аварією, яка зруйнувала не тільки сам населений пункт, а й безліч людських доль. Після аварії на 4-му енергоблоці Чорнобильської АЕС примарний образ колись жвавого міста застиг у німому докорі людям, котрі допустили потужний викид радіації, що забрав не одну тисячу життів і зробив безлюдною величезну територію.

Тепер ця земля і спорожніле місто-привид надихає на створення комп’ютерних ігор і зйомок фільмів, які стають настільки популярними, що тисячі любителів пригод щорічно прагнуть сюди потрапити, незважаючи на смертельну небезпеку.

6. Готель Дель-Сальто біля водоспаду Текендама (Колумбія)

Колумбійський готель El Hotel del Salto зведений біля відомого 137 метрового водоспаду Текендама близько 100 років тому на даний момент залишає моторошні враження, створюючи образ заселеного примарами маєтку з фільму жахів. За довгі роки це колись жваве місце з розкішним інтер’єром і комфортними умовами проживання перетворилося на зловісне місце, оповите страшними легендами та історіями, вже в прямому сенсі слова поросло мохом і затягнулося павутиною. Причому такий плачевний стан викликаний не тим, що недбайливий господар вирішив кинути своє дітище, а дійсно дивними подіями, які відбувалися перед тим, як ці місця стали повністю занедбаними.

Свого часу це було настільки розкішне місце, що стало користуватися величезним успіхом у товстосумів і відомих людей. Вони з величезним задоволенням вирушали до цих мальовничих місць на відпочинок, заселяючись у шикарний готель, але в якийсь момент з ними почали відбуватися жахливі речі. У період проживання або відразу після від’їзду з готелю, відвідувачі почали вмирати таємничою смертю або закінчувати життя самогубством. Зрозуміло, що такий поворот подій дуже згубно вплинула на репутацію закладу, і його довелося просто закрити.

Хоча більшість сучасних скептиків і не вірить у прокляте місце, вважаючи, що всьому винною став сморід від водоспаду, у води якого активно скидалися нечистоти, але, тим не менш, досі ніхто так і не наважився повернути колишню славу готелю. Хоча охочих подивитися на настільки зловісне місце стає все більше і навіть подейкують, що його стіни так само приваблюють самогубців, тому любителів полоскотати собі нерви хоч відбавляй.

7. Покинутий корабель «Плаваючий ліс» (Австралія)

Корабель «SS Ayrfield» був спущений на воду понад століття тому під прапором Великобританії і багато років вірою і правдою служив людям. Спочатку це був суховантаж, потім його використовували у якості вантажного судна, яке доставляло боєприпаси під час Другої світової війни, а під кінець служби – як вуглевоз. На жаль, 50 років тому його просто покинули за непотрібністю залишивши іржавіти у бухті в Хомбуш, розташованої на захід від Сіднея.

Тепер забута потужна сталева машина довжиною в 80 м приносить користь, але вже не людям, а рослинам, для яких вона стала надійним притулком. Виросли мангові гаї і цілі колонії рослин створили справжнє райське місце, яке стало залучати натовп фотографів і туристів, які прагнуть побачити унікальне судно, заросле буйною зеленню на власні очі.