Істина у вині: незабутня поїздка у виноробне господарство Трубецького на Херсонщині (фото)

1447

«In vino veritas» або вік жінки, як сорт вина

«In vino veritas». Ви багато разів чули цей вислів і жодного разу про те, що вік Жінки можна порівняти із сортом вина? Тоді ця розповідь для Вас.

Давно запланована невеличка мандрівка з близькими на дегустацію сонячного напою, була більш ніж вчасною. І не треба добиратися до далеких Токаю чи Бордо – все розташовано рядом – на Херсонщині. Рекламні проспекти інформували: «Романтичний відпочинок в оточенні виноградників, з неймовірним видом на Дніпро в комфортних умовах дарує своїм гостям готель «Виноробне господарство князя П. М. Трубецького». Здійснити подорож в історію можна, спустившись у винні підвали і прогулявшись вигадливими галереями». Але насправді наша поїздка виявилася набагато яскравішою та насиченою.

Поїздка в шато Трубецького

Все розпочалося досить символічно: з посадки на автобус біля херсонського драмтеатру. Отже коли всі місця нашого «автолайнеру» були зайняті, ми рушили. Незважаючи на дощик, що невпинно мрячив за вікном, декілька годин дороги під розповіді керівника групи минули з легкістю. Є щось особливо чарівне у передзимових південних пейзажах: монохромне небо, скупа палітра охристих кольорів землі, відкритий горизонт та неосяжний оком простір…

А в шато нашу групу вже зустрічала Душа цього місця – екскурсовод і технолог винного господарства – Ольга Василівна. Ця проста жінка – справжній патріот своєї маленької Батьківщини і своєї справи. Її неймовірно цікаві, колоритні, не позбавлені щирого гумору розповіді про минуле і сучасність господарства, про особливості технології вина, її життєві історії та мрії, практичні поради можна було слухати безкінечно. Спуск до винних підвалів, де у повітрі змішувалися запахи благородної плісняви, дубових бочок та вина, наближав нас до головного у подорожі – дегустації.

У винних підвалах: легендарна Перлина степу. Шато князя П.М. Трубецького. с. Веселе Херсонської області

Під керівництвом екскурсоводу відчували себе професійними сомельє: лінійка з більш ніж 10 сортів вин, дегустаційні аксесуари, листівка для власних нотаток. Кожен сорт вина Трубецького – то одночасно і смак, і музика, і неповторна яскрава картина у власній уяві. Кожен сорт вина – то диво, створене людськими руками, незбагненне поєднання мінералів землі, води і сонця.

Після завершення дегустації ніхто не забув завітати до фірмового магазинчику і неодмінно придбати на згадку та для доброго настрою і здоров’я вдома – декілька пляшок Каберне, сояшникової Перлини Степу чи легендарного Оксамиту…

Мальовничий парк на території готелю «Виноробне господарство князя П.М. Трубецького»

На зворотному шляху приємним доповненням нашого маленького дегустаційного туру було відвідування маєтку князя П. М. Трубецького. І нехай це всього лиш давні розвалини його резиденції, але уява вже малювала елегантних кавалерів та дам у кринолінах, а у голові лунав старий вальс.

Кущ шипшини з давно облетілим листям і яскраво-червоними краплями плодів, блакитні клаптики ріки крізь вікна маєтку та невеличкі оази зеленої трави прикрашали руїни. Горнятко духмяного трав’яного чаю, дбайливо підготовленого організаторами екскурсії, та канапки додали сил і гарного настрою дорогою додому…

Так який зв’язок між віком Жінки і сортом вина? Нехай це буде маленькою інтригою, для тих, у кого візит до винного краю ще попереду. Знаю точно: після мандрівки до шато князя П. М. Трубецького Ви більше ніколи у житті не сплутаєте Аліготе, Шардоне і Рислінг, а справжнє вино питимете тільки у винних бокалах!

In vino veritas – Істина у вині.

автор: Центр туризму ХерсON khers-on.com
спеціально для ВСВІТІ