6 музеїв в Україні, які варто відвідати цієї осені

1976

Що таке музей? Давні греки тлумачили це слово як храм муз. Виправдано, адже тогочасні музеї були справжніми осередками натхнення для поетів, вчених…

До речі, перший музеєм, а точніше мусейон, був заснований у 290-му році до нашої ери у стародавній Александрії!

Та для чого потрібні були ті мусейони? Щоб людина не забувала від кого походить, як розвивалась, чим цікавилась, що оспівувала – одним словом “музей” – це історія людства у предметах.

Скільки музеїв на нашій планеті – не підрахувати. Орієнтовно називають цифру у 100 тисяч. Але сказати напевно неможливо.

Тільки в Україні, за переписом 2009-го року, 458 музеїв. За 10 років їх кількість однозначно зросла ще на декілька десятків.

Тож, запрошую вас на прогулянку музеями нашої країни. У цій добірці зібрані найбільші і найвизначніші музеї в Україні, але на них список збиралень ой, не закінчується!

Національний музей історії України

Свою розповідь про музеї, які діють сьогодні в Україні, я хочу розпочати із провідного. Це те місце, де має побувати кожен громадянин країни.

Йому понад 100 років – відкриття сталося у 1904 році! Заснуванням цього музею треба завдячувати видатному українському археологу Вікентію Хвойці, Данилу Щербаківському та Миколі Біляшівському – вони були етнографами та археологами.

Сьогодні фонд музею налічує більше 800-та тисяч експонатів. Це нумізматичні колекції, збірки холодної та вогнепальної зброї, скляні та порцелянові вироби, твори живопису, скульптури, козацькі клейноди і багато іншого.

Цікаво, що початково будівля музею мала б бути художньою школою. Першою у всій УРСР. Сьогодні ця забудова є пам’яткою архітектури. Її творець Йосип Каракіс, український архітектор, містобудівник.

До речі, після визнання незалежності України у 1991-му році саме цей музей одним із перших отримав статус “Національного”.

Орієнтиром для відвідувачів є не тільки краса будівлі, а й великий камінь на якому на давньослов’янській викарбувано слова Нестора Літописця “звідси руська земля стала бути”.

Скарбниця Національного музею історії України

  • Музей має філію – скарбницю, розташована вона в іншому місці за іншою адресою: вул. Лаврська 9.
  • фб treasuryua

Тут розташовані пам’ятки із дорогоцінних металів та коштовного каміння. Саме у скарбниці зберігається та сама скіфська пектораль із Товстої могили. Зроблена із суцільного золота і датована 4-м століттям до н.е.!

Національний художній музей України

  • Київ, вул. Михайла Грушевсько, 6
  • фб namu.museum

Це місце ще одна перлина України. Він один із найбільших і найстаріших у нашій країні – заснований у 1899 році.Офіційне відкриття сталося через 5 років. Тоді цей музей був першим загальнодоступним у столиці!

Найбільший внесок у відкриття музею зробила родина Терещенків – цукрові “королі” того часу.

Будівлю музею спроєктував український архітектор Владислав Городецький. Це був проєкт не простої будівлі, а саме першого Міського музею у Києві. Стиль – неокласика.

Сьогодні скарбниця музею налічує близько 40 тисяч експонатів: живопис, скульптура, графіка. Там зібранні шедеври культури від Київської Русі й до наших днів! А якщо ви великий поціновувач іконопису, то цей музей – знахідка.

Із 1994 року Художній музей став Національним. Це звання засвідчує його найвищий статус. Тут зібрана провідна колекція вітчизняного мистецтва. Це гордість і багатство нашої країни.

Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького

Цей музей заклав греко-католицький митрополит Андрей Шептицький, тому на його честь заклад і названо.

На відміну від 2-х попередніх, музей у Львові заснували і відкрили в один рік – 1905-й. Від початку, це була приватна колекція, так званий “Церковний музей”. Тоді основу фонду, близько 10 000 предметів, складало особисте зібрання Шептицького. Для показу цих робіт придбали Палац Дуніковських. Цілий палац!

У 1913 році музей передали у дар українському народові. І з того для експозиції були доступні для усіх людей. Менше ніж за 30 років колекція музею нараховувала 80 тисяч експонатів, сьогодні їхня кількість перевищила відмітку у 100 тисяч.

Гордість музею – найбільша в Україні колекція середньовічного українського сакрального мистецтва 17-18 століть. Тобто крім ікон тут ви знайдете рукописи, стародруки, гаптовані тканини. Також у Львові зібрана чимала колекція оригінальних! творів Тараса Шевченка.

Також у музеї є кістки давніх жителів планети, старовинний український народний одяг, писанки і багато іншого.

Будівля музею не менш значуща, ніж його зміст. Це остання значуща забудова періоду історизму в архітектурі Львова. Цей стиль (історизм) відтворював художні форми минулих епох та прагнув до їх гармонійного поєднання.

Одеський археологічний музей

У 2025 році цьому музею виповниться 200 років, як його заснували! Це найстаріший археологічний музей в Україні.

Заснував його Іван Бларамберг, археолог, один із перших дослідників пам’яток Південної України і Криму. Основа музею – 170 тисяч джерел історії Півдня країни від кам’яної доби до середньовіччя.

Цей музей ще унікальний тим, що він єдиний в Україні має колекцію пам’яток Стародавнього Єгипту, а також має найбільше зібрання античних (від 800-го року до н.е.) раритетів. Одним словом – це музей із префіксом “най”.

У цьому сховищі зберігаються знахідки з поселень давніх культур: славнозвісної Трипільської, Гумельницьої. Також тільки тут ви зможете побачити унікальний експонат – Антонівський скарб – це бронзові серпи, кинджали, браслети, а також 21 злиток бронзи! Ці скарби приписують кімерійцям, і датують 12 століттям до н.е.!

У Одеському музеї є власна скарбниця – “Золота комора”. Так експонуються речі із дорогоцінних металів, прикраси зі скіфських могил, вироби слов’янських ремісників.

Тут ви знайдете 50-ти тисячну колекцію монет! Золоті і срібні, із Давньої Греції, Візантії та Київської Русі. Перлина цієї збірки – “златник” князя Володимира. Таких в усьому світі 11, а в Україні тільки 2. Приголомшливо!

Миколаївський обласний краєзнавчий музей

Хоч музей заснували у 1913-му році, збиранням експонатів для нього зайнялися більш ніж за 100 років до відкриття! Майже одразу, як заснували саме місто Миколаїв. Наприкінці 18 століття перший громадянин міста організував експедицію до Ольвії. І менш ніж за 10 років було створено зародок майбутнього музея-гіганта – кабінет рідкісних речей.

Вже у 20 столітті, коли музей відкрився, то від початку він не мав окремої будівлі для експозиції. Тоді археологічні знахідки виставлялись у приватному будинку Йосипа Заславського. Згодом колекція неодноразово переїжджала.

У часи Другої світової найцінніші експонати німці вивезли до Кенінсбергу. До сьогодні вони вважають втраченими.

Цей музей довгий час обділяли хорошим приміщенням. Аж до 2012 року колекціям доводилось тіснитися у стінах миколаївського костьолу. Ви тільки уявіть, на 1 кв. метрі поміщали 400 предметів! А загальна колекція музею продовжувала поповнюватися. Щорічно фонд збільшувався на декілька тисяч експонатів.

Від 2012-го року Миколаївський обласний музей нарешті розкинувся аж на 4 тисячі кв. метрів. Будівлею для зберігання і виставлення колекцій став відреставрований музейний комплекс “Старофлотські казарми”.

Сучасний музей експонує 160 тисяч історичних цінностей. Перлинами колекції є предмети знайдені під час розкопок в Ольвії, Криму, зброя запорізьких козаків.

Також музей має декілька філій, одну з яких не можна оминути. Музей суднобудування і флоту. Знаходиться він по вул. Адміральській, 4. Він унікальний – єдиний в Україні. Тут представлено близько 100-та моделей кораблів.

Національний військово-історичний музей України

Ця збірня – діамант у музейні скарбниці нашої країни! Він єдиний експонує історію розвитку української військової справи від бронзової доби і до сучасності.

Уперше прийняв відвідувачів у 1998-му році. Сьогодні фонд музею нараховує 50 тисяч експонатів.

А також займається видавничою справою: випускає єдиний в Україні “Військово-історичний альманах”, у якому показані події минулого, опубліковані спогади військових та наукові роботи дослідників військової справи.

Експозиція музею починається із предметів скіфської доби, а закінчується сучасним збройним силам, їхньому розвитку із моменту незалежності України.

Заклад налічує 5 філій, дві з яких це Музей ракетних військ стратегічного призначення у смт. Побузьке, Кіровоградської області, а також Музей важкої бомбардувальної авіації у Полтаві.

Це не просто музей, а осередок дослідження воєнної історії!



• не пропусти