Як правильно щедрувати та посівати: поради, приклади костюмів та щедрівок

9760

Щедрик, щедрик, щедрівочка,
Прилетіла ластівочка,
Стала собі щебетати,
Господаря викликати!

13 січня українці святкують Меланки та Щедрий Вечір, а зранку 14 січня — Старий Новий Рік та Василя. Про кожне з цих свят ми розповімо окремо, а з цієї статті ви дізнаєтеся про найцікавіші їх обряди: засівання та щедрування.

Як щедрувати 13 січня на Щедрий Вечір

Раніше, українці святкували Новий Рік саме з 13 на 14 січня. Потім, перенесли святкування на 1 січня, а інші християнські свята так само святкують за іншим календарем, на 2 тижні пізніше, аніж католики.

На Щедрий Вечір можуть ходити всі: хлопчики й дівчатка, діти та дорослі. Ходять, як самостійно, так і великими компаніями. Переодягаються в костюми та співають пісень.

Які костюми можуть бути? Традиційно, щедрівники переодягаються в різних звірів: ведмедя, вовка, козу. Також, популярними були костюми циганів.

Господарі будинків, тим часом, накривають багаті застілля. Ставлять на святковий стік кутю, пироги, вареники та млинці. Усім цим пригощають щедрувальників, а із собою їм дають горіхи, медові пряники та пироги або ж гроші.

Такі частування щедрувальники отримують за те, що розважають жителів дому: не лише співають щедрівки, але й танцюють чи розігрують невеличкі вистави. Ще, правильно, щоб у щедрувальників була музика. Для цього можна запросити в компанію людину, яка вміє грати на певному музичному інструменті: скрипці, барабані, гітарі, губній гармошці, сопілці чи, може, флейті. Або ж просто вибивати ритм тим, що знайшлося вдома: дерев’яними ложками, дзвіночками, залізним посудом тощо.

Так, а що саме співати? Приклади щедрівок

Щедрівки — це традиційні обрядові пісні. Вони не змінюються з роками, тож нічого нового ми не порадимо. Проте, ви можете переглянути в наших торішніх добірках найбільш вдалі приклади щедрівок:

  1. 6 текстів щедрівок українською мовою: https://vsviti.com.ua/ukraine/79236
  2. Добірка найгарніших колядок, віншувань, та щедрівок: https://vsviti.com.ua/ukraine/79036
  3. Добірка найгарніших українських щедрівок: https://vsviti.com.ua/ukraine/93002

Старий Новий рік 14 січня: як правильно засівати

Житом, житом із долоні,
По долівці, по ослоні,
Засіваю у вашій хаті —
Будьте дужі та багаті!
Щоби збулося все нівроку —
З новим щастям, з Новим роком!

А, як засівати на Старий Новий Рік? Якщо щедрувати люди йдуть ввечері, то засівати, навпаки, треба із самого ранку. Засівальники — це лише молоді хлопці, які співають та вітають господарів із Новим Роком, бажають гарного врожаю, достатку, здоров’я. Під час співу, вони сіють на підлогу дому зерно, як символ багатства та врожаю.

Засівальникам обов’язково дають гроші, а, за бажання — пригощають пирогами чи медовими пряниками. А кожен із хлопців має обов’язково зайти засівати до своїх хрещених батьків. Потім, уже до інших родичів, сусідів чи друзів родини.

Це зерно, яке вони розкидали, не можна прибирати до самого заходу сонця, а краще, до нового дня. Не можна зерно викидати в сміття — його треба віддати курям, або змолоти та додати в їжу худобі.

Ви колись ходили щедрувати? Знаєте українські щедрівки?

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua