Бавовняні ткани – запорука здоров’я

268

Бавовняні ткани – запорука здоров’я

Останнім часом все більшим попитом користуються бавовняні речі. Вони створюються з природнього матеріалу, а виробництво відбувається на основі рослинних волокон. Бавовна широко використовується у пошиві одягу, постільної білизни, штор, драпуванні меблів і т. д.

Виробництво хлопку

Для створення хлопку використовують рослину – хлопчатник. Процес виробництва бавовни складається з декількох етапів. Спочатку рослина дозріває, потім відбувається збирання хлопку –сирцю, який відправляється на спеціальні пункти, де визначають його вагу і складують. Далі сировина спрямовується на завод, де підлягає очищенню і сортуванню. Наступний етап передбачає пресування і створення ниток – пряжі, з якої потім і виготовляють коттон. Цікаво, що річна матерія виготовляється як з чистого хлопку, так и з додаванням домішок, які змінюють властивості бавовни. Додають льон, віскозу, поліестер та ін. Синтетичні нитки зміцнюють бавовняну тканину, штучна бавовна виглядає більш яскравою і привабливою. Так, наприклад, стрейч-котон складається з бавовняних волокон та еластичних домішок. Стрейч коттон гарно тягнеться, не деформується, менше мнеться.

Окрім того, під час виробництва може створюватися однотонна ті різнокольорова бавовна, хлопкова матерія з малюнком та без. Так, наприклад, хлопок з принтом використовують для різноманітних занавісок, для плаття і так далі.

Властивості та сфери використання

Хлопкова легка матерія достатньо міцна, хімічно стійка, не боїться ані води, ані світла. Не псується бавовна і від високих температурних показників, не змінює своїх властивостей навіть при температурі 140 градусів. Відрізняється гарною гігроскопічністю,але при цьому дуже мнеться, довго висихає. І якщо ви потребуете велуку кількість тканини, то краще купити коттон оптом від виробника на https://megatex.biz.ua/kostyumnye-tkani-optom/kotton-hlopkovaja/.

Серед незаперечних властивостей хлопку м’якість та легкість, здатність пропускати повітря, можливість фарбування.

Серед недоліків:

  • сильно мнеться,
  • деформується та «сідає»,
  • під сонячним промінням може пожовкнути.

Сфери використання дійсно широкі. Цю тканину використовують для створення бавовняного одягу: хлопок використовують для спідниці, для сукні (всі ми знаємо, як красиво виглядають сукні в горох чи квіти), нижньої білизни, сарафанів – при цьому фасон можна обрати будь-який. Дуже красиво і елегантно виглядає будь-який костюм, пошитий з бавовни, при цьому не треба забувати, що костюмна хлопкова тканина швидко мнеться. Натуральний матеріал часто використовуються для декорування приміщення, пошиву штор. Сорочкова бавовна йде для обрамлення комірців на чоловічих сорочках.



• не пропусти