Химерний музей Кунстхаус в Граці, Австрія (16 фото)

742

Кунстхаус викликає безліч суперечливих думок через свою чужорідну зовнішность і вторгнення в барочну забудову міста. Як тільки не називають будинок що побачили його люди – і гігантським черв’яком-слимаком, і жабою, і восьминогом без щупалець.

Але самі жителі Гратца охрестили новачка доброзичливим інопланетянином. Кунстхаус відмінно видно з оглядового майданчика годинникової вежі, з гори Шлоссберг.

Він працює як виставкова галерея для сучасних художників з 2003 року. Кунстхаус був задуманий архітекторами Фурньє і Куком в стилі імітації величезною краплі. Про те, що будівля вписалася органічно в старовинну красу червоних казкових дахів, можна посперечатися, але сама по собі – вона шедевр.

Внутрішній устрій блоб-архітектурного гіганта, переходи з однієї частини будинку в іншу, нагадують шкатулку фокусника. Вночі Інопланетянин включає зачаровує світлове шоу. Відблиски, візерунки, цифрові знаки і письмена відображаються у водах ріки Мур, посилюючи враження. Тому, якщо не подивитися на нього в темний час доби, можна так і не зрозуміти, чому інопланетянин добрий. Таку величезну медіа-інсталяцію дозволяє робити інноваційна технологія конструкції фасаду з функцією комп’ютерного програмування.

Любителі сучасного авангарду можуть відвідати за 8 євро виставки музею, і навіть придбати вподобані творіння. Всередині є невелике кафе, оглядова площадка зі скла, що називається Голку, яка дозволяє від усієї душі насолодитися видами старовинного Гратц . Магазинчик внизу славиться рідкісними книгами по дизайну і мистецтву, а також креативними штучками.

28

65

110