Вавилон – перлина стародавнього світу: цікаві факти про напівлегендарне місце

33626
Будівництво Вавилонської вежі. P. Bruegel the Younger. | Фото: diletant.media.

Будівництво Вавилонської вежі. P. Bruegel the Younger. | Фото: diletant.media.

У стародавні часи Вавилон відігравав важливу роль на політичній арені. Це місто вважався першим мегаполісом. У різні епохи він переходив від одних завойовників до інших – то перебуваючи в занепаді, то знову відроджуючись. Проте, Вавилон залишився в історії як напівлегендарне місце.

Вавилон – перший мегаполіс стародавнього світу

Вавилонська вежа. Брейгель Старший, 1563 рік. | Фото: terra-z.ru.
Вавилонська вежа. Брейгель Старший, 1563 рік. | Фото: terra-z.ru.

Вавилон називають найпершим «мегаполісом» Стародавнього світу. Вдале розташування біля річки Євфрат і сприятливий клімат зробили місто столицею Вавилонії. За часів найбільшого розквіту його населення досягало 200 000 чоловік.

Зиккурат – храм в центрі Вавилона

Зиккурат - багатоступеневе спорудження в центрі Вавилона. | Фото: megaconstrucciones.net
Зиккурат – багатоступеневе спорудження в центрі Вавилона. | Фото: megaconstrucciones.net

У центрі Вавилона розташовувався зиккурат. Це культова багатоступенева споруда спочатку виконувала функції храму, а потім стала адміністративним центром. Висота його досягала 90 метрів. Під час перебування в Вавилоні в XVI столітті європейські мандрівники помилково вважали масштабні руїни зиккурата за легендарну Вавилонську вежу.

Цар Хаммурапі – автор першого зводу законів

Вавилонський цар Хаммурапі. | Фото: 3.bp.blogspot.com.
Вавилонський цар Хаммурапі. | Фото: 3.bp.blogspot.com.

У роки правління царя Хаммурапі (1793-1950 рр. До н. Е.) Територія Вавилонії зросла в кілька разів. За 43 роки при владі правитель виявив себе як майстерний полководець і політик. До нашого часу дійшов Кодекс Хаммурапі, який є найдавнішим відомим зведенням законів. У 282 положеннях конкретно обумовлювалися зобов’язання щодо заробітної плати, шлюбу, продажу рабів, орендних ставок, крадіжки і т.д.

Правління Навуходоносора II – пік розквіту Вавилона

Вавилонський цар Навуходоносор II. | Фото: jnsm.com.ua.
Вавилонський цар Навуходоносор II. | Фото: jnsm.com.ua.

Найуспішнішим правителем Вавилона називають Навуходоносора II. Після кількох сотень років занепаду, під час перебування цього царя при владі, країна стала розвиватися у всіх напрямках. Епоху правління Навуходоносора також називають «вавилонським Ренесансом». Цар вів численні війни, завойовуючи нові території, розвивав культуру, економіку країни. При його правлінні були споруджені знамениті висячі сади, що стали одним з семи чудес світу.

Висячі сади Семіраміди

Висячі сади Семіраміди. | Фото: grekoline.ru
Висячі сади Семіраміди. | Фото: grekoline.ru

Навуходоносор створив висячий парк для своєї дружини Амітіс. Жінка, яка виросла в Мідії (місцевості з пишною рослинністю), страждала в шумному Вавилоні. Рукотворний парк нагадував їй про батьківщину. Однак в історії залишилась помилкова назва парку – «Висячі сади Семіраміди», хоча ця правителька царювала на 200 років раніше.

Олександр Македонський проголосив Вавилон столицею своєї азіатської держави

Тріумфальний в'їзд Олександра в Вавилон. Шарль Лебрен. | Фото: diletant.media.
Тріумфальний в’їзд Олександра в Вавилон. Шарль Лебрен. | Фото: diletant.media.

Коли в 331 році до н.е. Олександр Македонський підійшов зі своїм військом до Вавилону, місто здалося без бою, а полководець був оголошений царем Вавилона. Він зробив місто столицею всіх завойованих територій азіатського походу. Олександр Македонський не став руйнувати поліс, а, навпаки, велів відновити язичницькі храми. Прославлений полководець помер у Вавилоні під час бенкету. Після його смерті місто зайняли парфяни. Вони заснували свої столиці: Селевкию і Ксетіфон, а Вавилон поступово прийшов в занепад і перетворився в покинуте місце.

До кінця XIX століття Вавилон вважався міфом, поки в 1899 році німецький археолог Роберт Кольдевей не виявив його. Розкопки тривали кілька десятків років. На сьогоднішній день Вавилон входить в список найбільш відвідуваних древніх міст.



• не пропусти