Національний символ Австрії, Собор Святого Стефана у Відні (14 фото)

4702

Віденський католицький Собор Святого Стефана є національним символом Австрії. Велична будова, на будівництво якої пішло без малого два століття (будівля будувалося з 1359 по 1511), знаходиться в самому центрі австрійської столиці – на площі Святого Стефана, у Старому місті. Сьогодні в ньому розташовується кафедра віденського архієпископа, щодня проводяться богослужіння.

Перша згадка про Собор Святого Стефана відноситься до 1137. У XII столітті католицький храм носив на собі яскраво виражений відбиток романського стилю. Після кардинальної перебудови в XIV-XVI століттях він став повністю готичним. У XVII столітті в інтер’єри собору проник популярний у той час стиль бароко.

Собор Святого Стефана має дві вежі: Північну, недобудовану, висотою в шістдесят вісім метрів, і Південну, що підноситься над землею на сто тридцять шість метрів. На оглядовий майданчик Південної вежі, з якої відкривається приголомшлива панорама Відня і околиць, ведуть триста сорок три щаблі. На Північній башті знаходиться найбільший дзвін країни – «Пуммерін» (вагою понад 21 тонна і діаметром понад 3 метри), що дзвонить одинадцять разів на рік, по великих святах. Це другий за величиною дзвін Європи (після Кельнського собору ). В інший час використовуються інші дзвони, розташовані переважно у дзвіниці Південної вежі.

Собор Святого Стефана стоїть на катакомбах, в яких поховано близько одинадцяти тисяч осіб, у тому числі й кілька поколінь Габсбургів. Усередині храму знаходиться величезна кількість релігійних і культурних реліквій: Кафедра Святого Іоанна Капістрана, сонячний годинник, середньовічні залізні терези, Печська чудотворна ікона Богородиці, надгробки Фрідріха III і принца Євгенія Савойського. Екскурсії по Собору Святого Стефана проводяться щодня в ранкові (9.00 – 11.30) і післяобідні (13.00 – 16.30) години по буднях і в післяобідні години – по вихідних. Огляд Північної та Південної вежі здійснюється з ранку (8.30-9.00) і до вечора (17-18).

Національний символ Австрії, Собор Святого Стефана у Відні (1)

Національний символ Австрії, Собор Святого Стефана у Відні (2)

Національний символ Австрії, Собор Святого Стефана у Відні (3)

Національний символ Австрії, Собор Святого Стефана у Відні (4)

Національний символ Австрії, Собор Святого Стефана у Відні (5)

Національний символ Австрії, Собор Святого Стефана у Відні (6)

Національний символ Австрії, Собор Святого Стефана у Відні (7)

Національний символ Австрії, Собор Святого Стефана у Відні (8)

Національний символ Австрії, Собор Святого Стефана у Відні (9)

Національний символ Австрії, Собор Святого Стефана у Відні (10)

Національний символ Австрії, Собор Святого Стефана у Відні (11)

Національний символ Австрії, Собор Святого Стефана у Відні (12)

Національний символ Австрії, Собор Святого Стефана у Відні (13)

для детальнішого перегляду клікніть по зображенню
Національний символ Австрії, Собор Святого Стефана у Відні (14)