Від шаманів кам’яного віку до фараона Тутанхамона: 40 вражаючих прикладів реконструкції обличчя древніх людей

1131

Нові наукові методи допомагають нам реконструювати людей з минулого в неймовірних деталях.

Люди з минулого залишили по собі скарбницю підказок про своє життя – від величезних пам’ятників до фрагментів особистих речей, а також кісток самих людей. Але люди, які залишили ці докази, часто залишаються загадкою. Тепер, завдяки сучасним науковим методам і технологіям, дослідники можуть точно реконструювати, як ці люди насправді виглядали, допомагаючи повернути до життя давно померлих людей з історії.

Далі розглянемо деякі з найкращих реконструкцій.

1. “Хуаніта”, також відома як “Крижана діва”

Археологи відсканували заморожені муміфіковані рештки молодої інкської дівчини, які вони знайшли на вершині гори в Перу, і поділилися ними з судовим художником, який створив апроксимацію обличчя. Реконструкція, яку дослідники називають “Крижаною дівчиною” та “Хуанітою”, містить справжнє людське волосся та одяг, подібний до того, в який вона була одягнена, коли померла 500 років тому.

2. Жінка бронзового віку, що присіла в гробниці

У 1997 році археологи в Шотландії виявили скелет жінки бронзового віку, похованої в скорченому положенні в могилі, викладеній каменем. Хоча про жінку, яку прозвали “Жінка з Верхнього Ларджі” на честь кар’єру, де її знайшли, мало що відомо, вони співпрацювали з судовим художником, який створив реконструкцію обличчя за допомогою 3D-друкованого черепа і глини.

3. Середньовічний карлик з Польщі

Коли археологи переглянули 3D-аналіз скелетних решток середньовічного чоловіка, знайденого в Польщі, вони зрозуміли, що у нього було два типи карликовості. Судово-медичний художник зміг оживити чоловіка, який жив десь між IX та XI століттями. Остаточне наближення показує чоловіка з більшою, ніж у середньому, головою, що, за словами дослідників, є загальною характеристикою людей зі скелетною дисплазією, рідкісним генетичним захворюванням, яке спричиняє аномальний розвиток кісток, суглобів і хрящів.

4. Самотній хлопчик льодовикового періоду

Знайдені понад століття тому 8300-річні рештки Вістегуттена, що в перекладі з норвезької означає “хлопчик з Вісте”, допомогли створити 3D-реконструкцію його тіла, яка зараз виставлена в музеї Hå Gamle Prestegard на півдні Норвегії. Вістегуттену було близько 15 років, коли він помер, можливо, сам у печері. Аналіз показав, що у підлітка була скафоцефалія – стан, при якому його череп зрісся занадто рано.

5. Жертва військового корабля Ваза

У 1628 році шведський військовий корабель, відомий як “Ваза”, затонув під час свого першого рейсу. Серед жертв був і G, якого сучасні дослідники спочатку вважали чоловіком і назвали Густавом. У 2006 році 3D-реконструкція обличчя показала, що Густаву було 45 років – приблизно стільки він мав на момент смерті. Однак нещодавній аналіз ДНК показав, що G насправді була жінкою. Дослідники назвали її Гертрудою, і нова експертиза показала, що на момент смерті їй було від 25 до 30 років, вона мала блакитні очі, світле волосся і бліду шкіру. Реконструкція 2023 року показує її в червоному капелюсі, який, ймовірно, був на ній, коли військовий корабель затонув.

6. “Ава”, жінка бронзової доби

Археологи використовували криміналістику, щоб зібрати підказки про цю загадкову жінку бронзового віку, поховану в Шотландії, яку вони прозвали “Ава”. За допомогою аналізу ДНК вони визначили, що у неї, швидше за все, були карі очі, чорне волосся і темний відтінок шкіри, а вимірювання її великогомілкової кістки (гомілки) показали, що вона була високою і мала зріст приблизно 5 футів, 7 дюймів (1,71 метра). Використовуючи ці дані, а також скани черепа Ави, якому 3800 років, художники створили наближену модель обличчя, яка показує, як вона могла виглядати.

7. Король Тут

Протягом багатьох років було зроблено кілька апроксимацій обличчя давньоєгипетського фараона Тутанхамона, однак остання версія пропонує новий погляд на унікальні риси обличчя історичної постаті. Дослідники використовували КТ (комп’ютерну томографію), а також рентгенівські знімки черепа молодого царя, і в результаті аналізу вони визначили, що його череп був не тільки трохи довшим за середній, але й мав надзвичайно великий об’єм мозку. Наприклад, об’єм мозку середньостатистичної людини становить приблизно 75 кубічних дюймів (1234 кубічних сантиметри), а об’єм мозку Тута – 87 кубічних дюймів (1432 кубічних сантиметри).

8. “Елітна” дівчина 7-го століття

Таємниця 16-річної дівчини, яка була похована в Англії, лежачи на дерев’яному ліжку з золотим хрестом, всипаним рубінами, вислизала від археологів з моменту її знахідки в 2011 році. Але тепер нова реконструкція обличчя дає уявлення про зовнішність англосаксонського підлітка і ранньохристиянської новонаверненої.

9. “Хоббіт”, вимерлий родич людини

У 2003 році археологи виявили рештки людини, класифікованої як Homo floresiensis, меншого відгалуження Homo erectus, вимерлого предка людини, в печері в Індонезії. Зростом лише 3 фути, 6 дюймів (106 см), вони охрестили її “хоббітом”. Щоб зробити наближену модель обличчя, дослідники використовували скани черепа цієї особини, а також черепів сучасних людей і шимпанзе, які були практично деформовані.

10. Жінка кам’яного віку у Чеській Республіці

Череп, який спочатку помилково ідентифікували як чоловічий, знайдений у печері в Младечі в Чеській Республіці, виявився черепом 17-річної жінки кам’яного віку, яка жила близько 31 000 років тому. Дослідники вважають, що вона жила в період верхнього палеоліту, відомого як ауріньякський, і є однією з найдавніших Homo sapiens, знайдених в Європі.

11. Жінка бронзової доби з Іспанії

Археологи з Автономного університету Барселони виявили останки чоловіка і жінки бронзового віку, які були поховані разом у керамічному горщику на місці розкопок Ла-Альмолоя. Науковий ілюстратор створив цифрову реконструкцію жінки, використовуючи її частковий череп і прикраси, зокрема діадему (срібну корону), щоб з’ясувати розміри її голови.

12. У Швеції знайшли жінку кам’яного віку

Скелетні рештки цієї неолітичної жінки, якій було близько 20 років, були знайдені під час будівництва дороги в Лагмансёрені, Швеція. Судово-медичний художник витратив понад 350 годин, щоб створити її подобу, базуючи реконструкцію на відсканованому черепі та на тому, що ми знаємо про міграцію до давньої Скандинавії.

13. Жінка бронзового віку з території Чехії

Точна антропологічна реконструкція образу жінки з поховання № 2, яке було відкрито в Мікуловіце біля Пардубіце, Чехія. Ця жінка має світлу шкіру, каштанове волосся і карі, широко розставлені очі, виразне підборіддя, невелику фігуру, прикрашену бронзовими та золотими прикрасами і красивим бурштиновим намистом.

Кістки цієї жінки бронзової доби, яка, як вважають, жила між 1880 і 1750 роками до нашої ери, були знайдені на кладовищі біля села Мікуловіце в Богемії, Чеська Республіка. Ця заможна жінка належала до унетицької культури, відомої своїми металевими артефактами, тому не дивно, що її поховали з п’ятьма бронзовими браслетами, двома золотими сережками та намистом з трьох ниток, що складалося з понад 400 бурштинових намистин.

14. Жінка з Пенангу з Нового кам’яного віку

Використовуючи поєднання 3D-зображень сучасних малайзійців і КТ (комп’ютерної томографії), дослідники створили віртуальне наближення обличчя цієї 40-річної жінки, яка жила в епоху неоліту, або нового кам’яного віку. Виявлені під час розкопок на неолітичній стоянці Гуар Кепах в Пенанг, на північному заході Малайзії, радіовуглецеві датування мушель, знайдених поряд з останками “пенангської жінки”, свідчать про те, що вона жила близько 5700 років тому.

15. Середньовічна шотландська жінка

Завдяки сучасній криміналістичній науці і технологіям, дослідники змогли зазирнути в життя середньовічної Шотландії, створивши реконструкцію цієї середньовічної жінки, яка була одним з трьох скелетів, знайдених в середньовічному склепі в Шотландії. Кріс Рінн, судовий черепно-лицевий антрополог, який створив цю реалістичну реконструкцію обличчя, сказав, що це був “найбільш симетричний череп”, над яким вони коли-небудь працювали.

16. Середньовічний шотландський священник і єпископ

Останки цих двох чоловіків були знайдені в тому ж середньовічному склепі в Шотландії, що й попередня жінка. Почавши з 3D-сканування кожного черепа, Рінн зробив ці неймовірні реалістичні реконструкції облич священника і єпископа, аж до розщепленої губи і піднебіння священника.

17. Молодий неандерталець

Близько 70 000 років тому цей молодий неандерталець блукав територією, відомою як Доггерленд, біля узбережжя Нідерландів. Використовуючи лише шматок черепа, знайдений на дні Північного моря, художник-палеоантрополог зміг відтворити цей бюст “Кріна”, аж до пухлини над його правою бровою.

18. Три стародавні єгиптяни

Обличчя трьох чоловіків, які жили понад 2 000 років тому в давньоєгипетському місті Абусір-ель-Мелек, повернулися до життя в цій реконструкції. Дані ДНК були вилучені з їхніх мумій і використані в процесі, який називається судово-медичним фенотипуванням ДНК, що використовує генетичний аналіз для прогнозування форми рис обличчя та інших аспектів зовнішнього вигляду людини. Ця інформація допомогла вченим реконструювати трьох чоловіків у віці 25 років.

19. Як виглядав батько короля Тутанхамона

Це обличчя фараона – можливо, Ахенатена, батька царя Тута, який правив з 1353 по 1335 рр. до н.е. Такі особливості, як зачіска або прикраси, навмисно були упущені, щоб зосередити увагу на рисах обличчя людини. Реконструкція базується на муміфікованих останках, знайдених у Долині Царів.

20. Людина кам’яного віку на списі

Череп цієї людини епохи мезоліту, яка померла 8 000 років тому, коли їй було близько 50 років, був знайдений настромленим на кіл на дні невеликого озера на території сучасного муніципалітету Мотала у східно-центральній Швеції. Хоча цей чоловік був знайдений без щелепи, судово-медичний експерт зміг реконструювати її, знявши виміри з решти черепа.

21. “Вампір” 18-го століття

Останки цього 55-річного чоловіка, похованого в Грізвольді, штат Коннектикут, наприкінці 18 століття, були знайдені зі схрещеними на грудях стегновими кістками – ознака того, що місцеві жителі вважали цього чоловіка вампіром. Історично люди вірили, що ті, хто помер від туберкульозу, як цей чоловік, були вампірами, але, як бачите, іклів тут немає.

22. 18-річний Авгі з Греції

Шведський скульптор Оскар Нільссон витратив близько 220 годин на ретельне відтворення кожного окремого м’яза обличчя Авгі. Про життя 18-річної Авгі відомо небагато, лише те, що її кістки були знайдені в печері в центральній Греції і їм близько 9 000 років.

23. Маленька єгипетська дитина

Вчені з Австрії та Німеччини хотіли з’ясувати, наскільки точними були “муміфіковані портрети” – зображення людей, прикріплені до лицьової частини їхніх мумій, тому дослідники провели комп’ютерну томографію мумії хлопчика, знайденої на кладовищі поблизу піраміди Хавара, на південний захід від Каїра, Єгипет. Використовуючи цю інформацію та проаналізувавши попередні рентгенівські знімки, вони виявили, що створене ними цифрове 3D-зображення виглядає майже так само, як на картині, з тією лише різницею, що хлопчик, який жив між 50 р. до н.е. і 100 р. н.е., на портреті виглядає дещо старшим. Портрети мумій були популярною традицією серед деяких єгиптян у греко-римські часи, приблизно з першого по третє століття нашої ери.

24. Стародавня жінка-шаманка

Знайдена серед інших поховань, датованих 5500-4600 роками до н.е., ця мисливиця-збирачка була похована у вертикальному положенні в могилі на Скатехольмі, археологічному об’єкті на південному узбережжі Швеції. Сидячи на “троні” з оленячих рогів, жінка, якій було від 30 до 40 років, була багато прикрашена і, як вважають, була важливою особою.

25. Неандертальська жінка з Гібралтару

Це гіперреалістичне зображення дає нам змогу зазирнути на 40 000 років у минуле. Тут ми бачимо обличчя молодої неандертальської жінки, яка була першою людиною, що мешкала в Гібралтарі. 20-річну жінку поховали з крихітним немовлям на грудях – сумний натяк на те, що вона, ймовірно, померла під час пологів у період неоліту.

26. Жінка з Білого Яструба

Названа на честь білого яструба в Англії, де її знайшли, жінка Білого яструба жила близько 5500 років тому і, схоже, померла під час пологів. Зростом 4 фути 9 дюймів (1,45 метра), вона була невисокою навіть для жінки епохи неоліту. Її поховали з оберегами, які, за повір’ям, відлякували зло.

27. Льодоруб Етці

Льодовикову людину Етці знайшли туристи в Еттальських Альпах вздовж австрійсько-італійського кордону. Він жив приблизно між 3350 і 3100 роками до н.е. і помер у віці близько 46 років – довге життя для людини мідного віку. Завершена реконструкція обличчя показує чоловіка з довгим носом, глибоко посадженими очима, обвітреною шкірою та волоссям.

28. Король Генріх VII

Завдяки фотограмметрії графічний художник Метт Лафрі (Matt Loughrey) зміг створити напрочуд фотореалістичну реконструкцію англійського короля Генріха VII, який помер 21 квітня 1509 року. Використовуючи посмертну маску короля – воскову маску 1509 року, яка зберегла подобу короля, – Лафрі повернув до життя обличчя цього правителя.

29. Хільда-друїд

Одна з найстаріших відомих друїдів Шотландії, “Хільда” жила в залізному віці і, як вважають, померла десь між 55 р. до н.е. і 400 р. н.е. Її беззубий череп і рештки були знайдені біля північного узбережжя Шотландії в Сторновей, на острові Льюїс. Ця реконструкція є восковим відтворенням її обличчя, що демонструє глибокі зморшки і, здавалося б, сильну рішучість.

30. Тіла в болоті

Похований разом з вісьмома іншими дорослими і п’ятьма немовлятами – тепер відомими як “тіла в болоті” – цей нещасний середньовічний мандрівник опинився в братській могилі в колишній вбиральні римської епохи в Крамонді, Шотландія. За допомогою ізотопного аналізу кісток і зубів скелетів дослідники встановили, що деякі з цих людей прибули з найвіддаленіших куточків Шотландії. Дослідження також показало, що деякі з цих людей померли насильницькою смертю.

31. Людина з Блер-Атолу

Цей середньовічний чоловік, названий Людиною з Блер-Атолу, тому що його останки були знайдені поблизу Блер-Атолу в Шотландському нагір’ї, жив близько 1 600 років тому, між 400 і 600 роками нашої ери. Однак нещодавні дослідження показали, що він насправді не був місцевим жителем. Хімічний аналіз показав, що у нього було підвищене співвідношення ізотопів сірки, що наштовхнуло дослідників на думку, що більшу частину свого життя він провів в іншому місці, поблизу узбережжя, тож, ймовірно, був новоприбульцем на місці, де він помер.

32. Король Річард III

На відміну від зображення Вільямом Шекспіром короля Річарда III як глузливого лиходія, ця реконструкція монарха показує набагато добріше обличчя, хоча, звичайно, неможливо визначити чийсь характер лише за зовнішнім виглядом. Кістки короля Річарда ІІІ були розкопані під автостоянкою в Лестері, Англія. Археологічні дані свідчать про те, що після смерті в 1485 році його тіло було побите перед поспішним похованням.

33. Стародавня королева Варі

Череп королеви Варі, яка жила близько 1200 років тому, був знайдений серед численних розкішних артефактів у мавзолеї-піраміді, відомому під назвою Ель-Кастільйо-де-Уармей, розташованому на півночі Ліми, Перу. Королева Варі була похована в окремій камері, в той час, як решта гробниці містила останки 58 шляхетних жінок. Вони належали до культури Варі, яка процвітала в регіоні з 700 по 1000 рік нашої ери. Реконструкція була виготовлена з пластиліну і заснована на черепі королеви.

34. Денисівська жінка

Денисовани – це загадкова група нині вимерлих людей, які жили ще 200 000 років тому. Завдяки ДНК з відрубаної кістки мізинця, знайденої в печері в Сибіру, дослідники змогли реконструювати перший правдоподібний портрет денисованської дівчини 40 000 років тому. Склавши карту, яка показала, як хімічні зміни в експресії генів можуть впливати на фізичні ознаки, дослідники дійшли висновку, що денисівчани мали ширшу голову і довші зубні дуги, ніж неандертальці або сучасні люди.

35. Кроманьйонець

У період верхнього палеоліту, приблизно 40 000-10 000 років тому, Європу населяли Homo sapiens, відомі як кроманьйонці. Ця реконструкція базується на кроманьйонській людині, знайденій у Франції, але археологічні знахідки свідчать про те, що ці люди, ймовірно, жили й в південній Англії.

36. Людина з пагорба Слонк Хілл

Цю людину залізного віку, поховану в скорченому положенні на товстому шарі молюсків і мушель, було знайдено неподалік від Брайтона, Великобританія. Відома як людина з пагорба Слонк-Хілл, вона жила приблизно 2400-2200 років тому.

37. Патчемська жінка

Аналіз скелету показує, що знайденій на півдні Англії жінці з Патчема було від 25 до 35 років і, найімовірніше, вона була вбита. Вона жила в романо-британську епоху, приблизно в 250 році нашої ери.

38. Стаффордський дорожній чоловік

Міцний і м’язистий, Стаффордський дорожній чоловік жив за часів саксів, близько 500 року н.е., і, ймовірно, помер від ускладнень зубного болю. У його могилі, розташованій у Брайтоні, Англія, було знайдено кілька видів зброї, зокрема ніж у правій руці, що вказує на те, що він, ймовірно, був воїном.

39. Єгипетська жіноча мумія

Мумія давньоєгипетської жінки, яка, можливо, була вагітною на момент смерті, спантеличила археологів, які шукали підказки про її особистість. Проєкт “Варшавська мумія” використовував неінвазивні методи, такі як комп’ютерна та рентгенівська томографія, щоб визначити, як виглядала мумія “Таємничої пані” під бинтами. Потім два судмедексперти, Г’ю Моррісон і Шанталь Мілані, працювали незалежно один від одного над створенням реконструкцій обличчя, використовуючи різні техніки, і порівнювали результати.

40. Назлет Хатер 2, чоловік

Археологи розкопали скелетні рештки чоловіка в Назлет-Хатер 2, археологічній пам’ятці в долині Нілу в Єгипті. Антропологічний аналіз показав, що йому було від 17 до 29 років, коли він помер 30 000 років тому, і він мав африканське походження. Скелет є найдавнішим прикладом останків Homo sapiens, знайдених в Єгипті. Дослідники використовували фотограмметрію для створення наближеного зображення обличчя.



• не пропусти