День програміста в Україні: історія, особливості, міфи

848

У нас мікрохвильовка зламалась, полагодь, ти ж програміст!

Можна тільки здогадуватися, скільки програмістів за життя чули подібне. А вони ж зовсім не на це навчалися!

Хоча, якщо попросити полагодити системний блок, який у народі називають “залізо”, вони скоріше за все впораються із цим. Але куди звичніше програмістам працювати із software – програмним забезпеченням.

А чим займаються програмісти, якщо не лагодять мікрохвильовки? Вони пишуть програмний код, так би мовити, душу програми. Тестують і удосконалюють. Кодери не створюють мікросхеми, вони наповнюють їх.

Сьогодні, 13 вересня в Україні святкують День програміста!

Цікаво, що ці розумники навіть дату собі обрали незвичайну. Свято припадає на 256-й день року. А саме число 256, 2 у восьмому ступені, є кількістю символів, які можна представити в одному байті – одиниці вимірювання обсягу даних!

Програмування – ціла наука. Як медицина, от тільки там лікарі-хірурги й педіатри, а тут “бекенд” розробники, інженери, фахівці із кібербезпеки і багато інших.

А чи замислювались ви відколи розпочалась історія цієї науки?

Першим запрограмованим пристроєм був Антикітерський механізм, або простіше, калькулятор. Дату його винайдення відносять до 250-го року до н.е.!

Сферу програмування вважають чоловічою цариною, і це статистично підтверджений факт! За даними Stack Overflow, системи питань і відповідей, майже 80% усіх розробників представники сильної статі. Але, першим програмістом була … жінка Ада Лавлейс!

У середині 19 століття Чарльз Беббідж розробив перший програмований обчислювальний пристрій. А пані Лавлейс написала до неї першу в історії програму!

В Україні IT-сфера одна з найрозвиненіших у світі. А кількість спеціалістів вражає – асоціація “IT Ukraine” підрахувала, що сьогодні у цій галузі працює близько 285-ти тисяч українців!

Програмісти не аби як підтримують економіку країни. Експорт ІТ послуг у 2021 році склав 7 млрд доларів! Тобто своєю діяльністю вони забезпечують надходження валюти в країну.

У кодерів немає поняття “зарплата у конвертах”. Уся їхня діяльність “чиста”, і податки сплачуються без ухильництва.

Міфи про ІТ

У сфері ІТ є багато міфів, які нав’язала нам кіноіндустрія. І те, що програмісти можуть полагодити усю побутову техніку один із них. Ось ще декілька спростувань, щоб ви ніколи не потрапили у халепу при розмові із кодером.

Програмісти не зламують сайти і не викрадають гроші у банків. Дійсно, є й такі, хто займається подібний. Але такому в університетах не навчають. Хіба що, студент опановував кібербезпеку, а потім вирішив обернути свої знання у інше :)

Програміст не дорівнює математик. Якщо ви досі не пішли у ІТ через те, що не знаєте вищої математики, поспішаю підняти вам настрій. Точна наука необхідна для розуміння базових алгоритмів у програмуванні, а ще для розвитку логічного і абстрактного мислення – найголовніших для цієї науки.

Програмісти і досі затребувані! Якщо вам здається, що ІТ сфера перенасичена кадрами – помиляєтесь. Ринок інформаційних технологій потребує спеціалістів. Їх не вистачає! Звичайно, за декілька років ситуація може стати такою ж, як свого часу з адвокатами, але не сьогодні!

Програмістом може стати будь-хто! Це правда, якщо у вас є бажання опанувати цю царину, то не важлива стать, вік, який бекграунд – усе не суттєво. І це не просто слова, а статистично підтверджені факти. Stack Overflow проводили опитування, яке показало, що 56% респондентів-кодерів не мають профільного диплома.

Зі святом Вас, панове програмісти!

автор Поліна Єрмакова спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти