Американські інженери запропонували встановити на Місяці стовп, який забезпечить астронавтів електроенергією

    146

    Фахівці технологічної компанії Honeybee Robotics, що належить Blue Origin американського підприємця Джеффа Безоса, запропонували встановити на поверхні Місяця стовп заввишки 100 метрів. На думку розробників, це допоможе втілити в життя плани місії Артеміда.

    Йдеться про проєкт LUNARSABER (Lunar Utility Navigation with Advanced Remote Sensing and Autonomous Beaming for Energy Redistribution). Це буде стовп з прокатаного листа металу, що згинається в циліндричну структуру, здатну витримати тонну обладнання і служити центральним вузлом живлення, зв’язку і освітлення майбутньої місячної бази.

    З боків від стовпа розмістять сонячні панелі, які зможуть виробляти приблизно 100 кіловатів енергії, а потім передавати її іншим пристроям або забезпечувати електроенергією прожектори на вершині LUNARSABER для освітлення астронавтів і місяцеходів, дозволяючи їм виконувати свою діяльність незалежно від сонячного світла. Також LUNARSABER може послужити вежею зв’язку.

    Наразі інженери розглядають два типи сонячних панелей для LUNARSABER: перший нагадує іграшку йо-йо, витягнуту з верхнього тримача корисного навантаження стовпа, другий — традиційні сонячні панелі, які відстежуватимуть положення Сонця на місячному небі.