Археологи знайшли на півночі Болгарії 1500-річні золоті монети з Візантійської імперії

    710

    Археологи з Болгарської академії наук виявили золоті монети епохи Візантійської імперії під час розкопок у селі Дебневе на півночі Болгарії. Про це повідомляє портал Live Science.

    У ході експедиції вчені викопали середньовічне житло в Дебневому, яке сильно постраждало від пожежі. Будівля була споруджена у X століття нашої ери. Фахівці знайшли на згарищі залізні серп та сокири, керамічні судини, три бронзові кільця, а також п’ять золотих монет.

    Як показав аналіз, грошові знаки виявилися приблизно на 400 років старшими за будинки і належали до часів правління візантійського імператора Юстиніана Великого, при якому держава досягла найбільшого розширення своїх кордонів у середині VI століття.

    Всі виявлені монети відносилися до одного типу, відомого як треміс, що складав третину соліда — основної валюти Візантії. На лицьовій стороні монет був викарбуваний імператор Юстиніан у перловій діадемі, а на обороті — фігура, що втілює Перемогу, з вінком і державою (символом влади) в руках.

    За словами археологів, середньовічне житло звели на руїнах ранньовізантійської будівлі. Дослідники вважають, що візантійські гроші знайшли під час будівництва та зберегли через цінність золота.



    • інші новини