У єгипетському озері під водою виявили стародавні написи та зображення фараонів

    84

    Міжнародна команда археологів виявила стародавні написи та артефакти під час фотознімальних робіт під озером Насер у Єгипті. Серед знахідок виявилися кам’яні різьблені фігурки, картини та мініатюри із зображеннями фараонів.

    Написи, зміст яких поки що не розкривається, знаходяться на підводних скельних утвореннях навколо островів Коноссо та Філи. Вони розташовані недалеко від Першого порога Нілу, де в основному мілководдя з кам’янистими ділянками. Усього існує шість порогів. Саме вони створюють кругообіги води та стрімку течію.

    До будівництва Асуанської греблі в 1960-х роках пороги були великою перешкодою для судноплавства, оскільки вони являли собою ділянки з бурхливою водою. Після її будівництва ситуація покращилася, але утворилося озеро Насер площею 5 250 квадратних кілометрів і під водою опинилися численні стародавні об’єкти.

    У ході програми ЮНЕСКО з порятунку пам’ятників Нубії були зроблені нові відкриття. На знайдених мініатюрах зображені давньоєгипетські фараони: Аменхотеп III, Тутмос IV, Псамметіх III та Апрій. На жаль, поки що це вся інформація, яку надали дослідники. Найцікавіше вони приберегли для наукової роботи про свої таємничі знахідки. Разом із цим ведеться робота над створенням тривимірних моделей підводних написів.