Чому українцям стало складніше отримати тимчасовий захист у Швейцарії

    202

    В останні місяці українським біженцям стало складніше отримати тимчасовий захист у Швейцарії. Федеральний уряд все частіше відхиляє заявки або анулює вже наданий статус. Чому це відбувається, розповідає swissinfo.ch.

    Швейцарія ретельно перевіряє документи українців, які подають заявки на отримання статусу захисту S. За даними Державного секретаріату з питань міграції (SEM), з початку війни відмовлено майже 2500 українцям. SEM зазначає, що кількість відхилених заяв зростає: лише у травні було відмовлено 170 заявникам, що є рекордною кількістю за весь час.

    Виявлення зловживань також призвело до анулювання 104 статусів захисту. Чиновники SEM пояснюють: “Якщо є ознаки того, що люди шахрайським шляхом отримали захист, надавши неправдиву інформацію або приховавши істотні факти, ми ініціюємо провадження для скасування тимчасового захисту”.

    На цей момент у Швейцарії майже 67 тисяч українських біженців користуються тимчасовим захистом. Приблизно у 26 тисяч випадків статус було припинено, переважно через виїзд людей з країни. Кількість заяв на отримання статусу S зменшується: у червні їх подано майже 1200.

    Найчастіша причина відмови – прибуття українців до Швейцарії не з України, а з інших країн Європи, де вони вже отримали захист і куди можуть повернутися. Українці намагаються оскаржити відмови через суд, але Федеральний адміністративний суд відхилив кілька десятків таких скарг.

    Суд відхилив апеляції людей, які вже отримали захист в Бельгії, Англії, Литві чи Румунії або мали там дозвіл на проживання. Відмовляли також людям із візами в Канаду чи США. Після перевірок статус захисту можуть позбавити тих, хто вчиняє кримінальні правопорушення, здійснює заборонені поїздки додому або перебуває у третіх країнах.