Астрофотограф сфотографував орбітальний маневр секретного китайського космоплана

    448

    Астрофотограф Фелікс Шефбенкер (Felix Schöfbänker) із Австрії нещодавно зробив кілька знімків китайського секретного космічного літака «Шеньлун» («Дракон») під час його третьої місії на навколоземній орбіті.

    Шефбенкер використовував телескоп із 14-дюймовим (35 сантиметрів) дзеркалом та різноманітним обладнанням, здатним відстежувати супутники, автоматично утримуючи їх у центрі поля зору.

    За оцінками Шефбенкера, довжина китайського космоплана складає близько 10 метрів. Таким чином, апарат довший за космічний літак X-37B, що експлуатується Космічними силами США.

    “Але це може бути і не зовсім так, оскільки кут, під яким світло падає на літак, може приховувати певні деталі. І я нічого не можу сказати про розмах крил, оскільки їх не видно на моїх знімках”, – додав Шефбенкер.

    Він також зазначив, що китайський космічний літак, мабуть, орієнтований носом уперед траєкторії польоту як звичайний літак.

    Нагадаємо, китайський космоплан утретє запустили на орбіту 14 грудня 2023 року. Старт відбувся на космодромі Цзюцюань на краю пустелі Бадин-Джара в автономному районі Внутрішня Монголія.