Apple має намір випустити смарт-годинник Watch, який зможе вимірювати рівень глюкози в крові

    80

    Компанія Apple проводить розробки технології, що дозволяє без проколів шкіри вимірювати рівень глюкози в крові. За даними джерел Bloomberg, виробник вже домігся певних успіхів у рамках проєкту E5, і врешті-решт має намір використовувати розробки в Apple Watch — додавання такої системи зробить пристрої компанії, що носяться, вельми ймовірним вибором для мільйонів хворих на діабет по всьому світу.

    Більше того, це зміцнить позицію компанії на ринку рішень для охорони здоров’я. Наприклад, за даними Bloomberg, на діабет страждає кожен десятий житель США, але поки в основному вони змушені використовувати тільки пристрої, що проколюють шкіру для отримання зразка крові при вимірі. Apple, у свою чергу, покладається на технологію «кремнієвої фотоніки» та процес «оптичної абсорбційної спектроскопії». Така система використовує лазери та сенсори для вимірювання концентрації глюкози, а також спеціальне програмне забезпечення для інтерпретації отриманих відомостей.

    Над проєктом працюють сотні розробників із підрозділу Exploratory Design Group (XDG) — це одна з найзасекреченіших ініціатив компанії. Новини про високий рівень готовності технології Apple у середу тимчасово позначилися на ціні акцій потенційних конкурентів на кшталт Dexcom і Abbott, які займаються технологіями, пов’язаними з діабетом. В Abbott вже заявили, що займаються новими продуктами для моніторингу, а Apple, навпаки, відмовилися від коментарів.

    За останні десять років Apple тестувала технологію вимірювання рівня глюкози на сотнях людей. Вважається, що зараз технологія перебуває на стадії перевірки концепції, хоча журналісти не розкривають своїх джерел. За наявними даними, відповідні модулі ще потрібно зробити компактнішими. Поки що розробники працюють над створенням прототипу розміром з половину iPhone, що закріплюється на біцепсі користувача. Втім, раніше йшлося взагалі про настільний пристрій. Вважається, що з часом технологію можна буде інтегрувати в смарт-годинник Apple Watch і вона сповіщатиме користувачів про ймовірний початок у них переддіабету. Компанія вже веде переговори з регуляторами США щодо схвалення системи.

    Проте поки не тільки Apple, але й іншим техногігантам не вдалося створити компактних неінвазивних систем, що носяться. Втім, Apple вже витратила на проєкт сотні мільйонів доларів, тому висока ймовірність, що компанія таки досягне успіху. Відомо, що компанія співпрацює з TSMC у сфері випуску модуля необхідного типу, а раніше взаємодіяла і з іншими компаніями.

    До того, як стати частиною команди XDG, проєкт розвивався в обстановці ще більшої таємності як окремий бізнес Avolonte Health LLC, для зовнішніх спостерігачів взагалі не пов’язаний з Apple. Відомо, що роботи над неінвазивною технологією вимірювань розпочалися ще у 2010 році з подачі покійного нині Стіва Джобса (Steve Jobs).

    Джерело: Bloomberg



    • інші новини