Вчені змусили деревину поглинати вуглекислий газ з атмосфери і одночасно зробили її міцнішою

    179

    Вчені з Університету Райса, США, розробили технологію підготовки будівельно-стружкових пиломатеріалів нового покоління для боротьби з глобальним потеплінням. На виході виходить будівельна деревина із можливістю поглинати вуглекислий газ із атмосфери. Технологія не переверне світ, але зробить його трохи чистішим.

    Сьогодні існує безліч пропозицій щодо вилучення CO2 з атмосфери та продуктів горіння при промисловому виробництві. Деякі проєкти реалізовані, і безліч стоять у черзі на реалізацію. Як правило, всі пропозиції спираються на активну роботу засобів уловлювання та поглинання, що робить їх витратними та знижує ефективність. Якщо наділити будівельну деревину властивостями пасивного вловлювання атмосферного CO2, то це може виявитися досить ефективно.

    Понад те, запропонована вченими технологія обробки робить деревину міцнішою, що дозволить їй часом замінити бетон і навіть сталь. Тим самим можна скоротити виробництво бетону та сталевих виробів, що, у свою чергу, знизить шкідливі викиди вуглекислого газу. Міцніша деревина хоч і опосередковано, але позитивно вплине на кліматичні зміни.

    У чому полягає пропозиція американських вчених? По-перше, деревину необхідно звільнити від лігніну. Це природний полімер, що надає їй гнучкість та забарвлення. Для цього деревину кип’ятять у спеціальному водяному розчиннику. По-друге, деревину з витягнутим лігніном висушують. На третьому етапі деревина вимочується в розчині з вмістом мікроскопічних частинок металоорганічного каркасу Calgary framework 20 (CALF-20) і сушиться (на фото вище процес ілюстрований по кроках, починаючи з лівого боку зображення).

    Усі звільнені від лігніну порожнини у деревині заповнюються частинками CALF-20. Ця речовина має гідрофобні властивості і не здатна поглинати вологу з повітря, що для будівельних матеріалів є вагомим плюсом. У той же час CALF-20 відмінно поглинає вуглекислий газ і саме його присутність перетворює деревину на пасивний поглинач CO2 з атмосфери. Принагідно ця речовина робить деревину набагато міцнішою.

    На наступних етапах вчені будуть відчувати покращену деревину на міцність і піддавати іншим впливам, що необхідно для затвердження її на роль будівельних матеріалів у майбутньому.

    Джерело: extremetech.com



    • інші новини