«Хаббл» зафіксував скупчення зірок у Великій Магеллановій Хмарі

    207

    Телескоп «Хаббл» Національного управління з аеронавтики та дослідження космічного простору (NASA) США є одним із головних інструментів астрономів, які займаються вивченням природи зірок. Цього разу обсерваторія відобразила зоряне скупчення KMHK 1231, яке розташоване у Великій Магеллановій Хмарі, галактиці-супутнику Чумацького Шляху.

    Розсіяне скупчення KMHK 1231 складається з багатьох зірок, які слабко пов’язані між собою гравітацією. Воно оточене малиновою туманністю з газу та пилу, який у майбутньому може стати місцем утворення нових зірок. Зазвичай розсіяні скупчення можна виявити в спіральних і неправильних галактиках, де найчастіше все ще відбувається процес зіркоутворення.

    Як правило, зірки в таких скупченнях формуються з однієї хмари газу та пилу, тому мають схожі характеристики та хімічний склад. Однак астрономи не можуть одразу визначити кількість світла, що випромінюється такими зірками. Для вивчення природи цих об’єктів вченим доводиться досліджувати, як міжгалактичний простір між Землею та Великою Магеллановою Хмарою поглинає інтенсивне світло зірок.

    Вчені використовують «Хаббл» для спостереження за розсіяним скупченням KMHK 1231 в рамках програми вивчення того, як ультрафіолетове світло поглинається матеріалом, що існує в просторі між нашою планетою і сусідньою галактикою. Отримані під час цієї роботи дані допоможуть астрономам з’ясувати, скільки світла насправді випромінюють зірки, що у Великій Магеллановій Хмарі, що дуже важливо визначення характеристик цих об’єктів. Ця інформація, у свою чергу, допоможе отримати більше даних про те, як протікає процес зіркоутворення у сусідній галактиці.

    Джерело: Space



    • інші новини