Вчені довели користь чотириденного робочого тижня

    1315

    У Великій Британії завершився експеримент, в рамках якого понад 60 компаній на 20% скоротили робочі години своїм співробітникам — протягом шести місяців вони працювали лише чотири дні на тиждень. І завдяки цьому їхній добробут та здоров’я покращилися. Результати дослідження опубліковано на сайті 4 Day Week Global.

    Дослідження проводилося групою вчених із Кембриджського університету, Бостонського коледжу та британського аналітичного центру Autonomy. В експерименті брали участь близько 2 900 співробітників із різних галузей — від ІТ та фінансових послуг до охорони здоров’я.

    Вже за три місяці після початку експерименту, коли керівники компаній підводили проміжні результати, спостерігалися позитивні наслідки чотириденного робочого тижня. Вони підтверджували результати аналогічних, але менш масштабних проектів у США та Ірландії.

    А через півроку результати взагалі були чудовими. 71% співробітників заявили, що у них знизилася втома від роботи, а 39% – відчували менше стресу на робочому місці.

    Чотириденний тиждень також сприятливо позначився на балансі між роботою та особистим життям. Поєднувати «два життя» легше стало 62% працівників. Ще 60% відзначили, що новий графік дозволив їм більше часу надавати своїм дітям.

    Експеримент сприятливо позначився і здоров’ї співробітників. Кількість лікарняних знизилася на 65%.

    У виграші виявилися й компанії: звільнень поменшало на 57%, а доходи зросли в середньому на 1,4%. Це спростовує популярну думку, що скорочення кількості робочих днів знижує продуктивність.

    До початку експерименту багато хто сумнівався, що скорочення робочого часу може збільшити продуктивність, але саме це ми й довели“, – повідомляє Брендан Бурчелл, керівник проекту, професор у Кембриджському університеті.

    Зазначається, що під час експерименту менеджери робили кроки для максимального використання робочого часу працівників. Наприклад, скорочували кількість нарад та покращували процес передачі справ наприкінці робочого дня.

    Більшість компаній уже висловили готовність продовжити програму. А 18 із них заявили, що тепер чотириденний робочий тиждень у них назавжди.



    • інші новини