Біологи дізналися, як короїди визначають придатні для зараження дерева

    1790

    Небезпечні шкідники лісу — короїди-типографи — намагаються відкладати личинки в ослаблені дерева, наприклад уражені певними грибками. Німецькі біологи показали, що грибкова інфекція змінює запах хвойних і саме ці леткі речовини приваблюють жуків.

    Короїди-друкарні ( Ips typographus ) – одні з найнебезпечніших шкідників лісу. Вони живуть по всій Євразії, вражаючи хвойні дерева. Їхні личинки прогризають ходи під корою, залишаючи характерний малюнок, через який ці жуки і отримали свою назву. Спалахи чисельності короїдів можуть призводити до масової загибелі дерев.

    Цим спалахам сприяють умови, що послаблюють ліс. Це може бути посуха, через яку утруднюється вироблення смоли, яка загоює пошкодження, або ураження дерева деякими грибками. Нова робота вчених з Інституту хімічної екології Товариства Макса Планка показала, за якими ознаками короїди визначають заражені дерева. Статтю Йонатана Гершензона (Jonathan Gershenzon) та його колег опубліковано в журналі PLOS Biology.

    Біологи досліджували дерева, інфіковані грибами Grosmannia penicillata, присутність яких особливо часто пов’язана з навалою короїдів. З’ясувалося, що грибки швидко змінюють характерний для хвойних набір летких речовин. Уражена рослина вже через 10-12 днів починає активно виділяти нові сполуки, включаючи камфору та туянол.

    Вчені переконалися, що саме цей запах є жукам вказівкою для зараження. У чутливих антенах короїдів автори дослідження виявили рецептори, здатні реєструвати і туянол, і камфору. Додаткові експерименти показали, що якщо у короїдів є вибір між здоровою та ураженою G. penicillata деревиною, вони у 100 відсотках випадків віддають перевагу другому варіанту. Більше того, їх приваблюють саме ці гриби, а не інші, які виробляють інший набір летких речовин.

    Біологи сподіваються, що їхнє відкриття допоможе у боротьбі з масовими спалахами короїду-типографа. Знаючи, які саме леткі сполуки люблять ці шкідники, можна буде створювати більш ефективні пастки і краще стримувати їхню чисельність у лісах.

    Джерело: journals.plos.org



    • інші новини