Вчені заявили, що вуглекислий газ вигідніше видобувати з морської води, а не з повітря

    307

    Але фахівці визнають, що реалізація проєкту вимагатиме багато роботи.

    Вчені з Массачусетського технологічного інституту надали переконливі аргументи на користь видобуванняя вуглекислого газу з морської води замість того, щоб брати його з атмосфери, з метою створення нового комерційного бізнесу без використання субсидій.

    Результати практичного експерименту, запланованого на найближчі два роки, були опубліковані в журналі Energy & Environmental Science.

    Вчені пояснюють, що концентрація вуглекислого газу в морській воді значно вища, ніж в атмосфері, що робить видобування газу з води вигіднішим. Моря та океани поглинають вуглець, вбираючи до 30-40% щорічних викидів людства. Раніше пропонувалися способи видобутку вуглекислого газу з морської води, проте їх використання було обмежене через високі витрати на мембрани та хімічні реагенти для фільтрації.

    Нова система, запропонована вченими із MIT, включає дві камери. У першій камері електроди насичують рідину протонами, перетворюючи розчинені неорганічні бікарбонати на вуглекислий газ. Потім рідина проходить через камеру з вакуумом, де відбувається дегазація та вилучення вуглекислого газу. У другій камері зворотна полярність на електродах змушує протони осідати на електричних контактах, після чого вода підлужується і скидається в океан.

    Процес повторюється кілька разів, поки електроди не забруднюються осадовими мінералами, а потім система повертає воду в океан із лужним балансом, щоб зберегти екологічний баланс. Вчені визнають, що реалізація проекту вимагатиме багато роботи, проте вони сподіваються знизити вартість видобутку вуглекислого газу з морської води до $56 за тонну, що сприятиме комерціалізації цього напряму.

    Джерело: pubs.rsc.org



    • інші новини