Вертоліт Ingenuity здійснив 43-й політ на Марсі – він подолав 390 метрів

    436

    У NASA повідомили, що гелікоптер Ingenuity в 43-й раз піднявся в повітряний простір Марса. Дальність перельоту становила 390 м, що стало найбільшою дистанцією з 29 квітня 2022 року, коли вертоліт пролетів 418 м. Апарат продемонстрував, що майже дворічне перебування на Марсі не погіршило його льотних можливостей. Вертоліт готовий до продовження місій.

    Розрахований всього на п’ять польотів гелікоптер Ingenuity вже здійснив їх більш ніж у вісім разів більше. Батареї апарату погіршили свої параметри приблизно на 10%, якщо вірити звітам фахівців NASA. Апарат пережив марсіанську зиму і продовжує працювати та літати. У свій 43-й політ гелікоптер піднімався на висоту 12 м і провів у польоті 146 с.

    Кожне місце приземлення команда вертольота позначає буквою латинського алфавіту. Точніше, позначала. На початок 2023 року латинські літери закінчилися і в NASA почали використовувати грецькі. На даний момент Ingenuity приземлився на майданчик ε (епсілон – це п’ята літера грецького алфавіту). Цікаво буде дізнатися, які літери підуть після того, як грецький алфавіт теж закінчиться.


    Влітку минулого року на гелікоптері відмовив датчик вимірювання кута нахилу апарату на місцевості (інклінометр). Це потребувало змін у навігаційній програмі. Також у програму було внесено деякі інші зміни, що дозволило автопілоту вертольота використовувати для навігації знімки місцевості. Нарешті, гелікоптер став підніматися на висоту вище 10 м (максимальний підйом склав 14 м). Це потрібно для польотів над скелями. Марсохід Perseverance та вертоліт прямують до зони, де на стародавньому Марсі було гирло річки, а зараз безліч скель. Гелікоптеру необхідно вміння перелітати через них.

    Джерело: extremetech.com



    • інші новини