У Китаї вчені виявили найдавніший туалет зі зливом – йому більше 2400 років

    545

    Туалет зі зливною системою виявили серед руїн палацу у стародавньому місті Юеян у Сіані (Китай). Археологи вважають, що йому понад 2400 років, що відповідає періодам правління трьох китайських імператорів – Цинь Сяогуна (381-338 рр. до н.е.), Цинь Сяньгуна (424-362 рр. до н.е.) та Лю Бана ( 256-195 р. до н.е.) Про це пише China Daily.

    Частини вбиральні, що збереглися, виявили ще минулого літа, але тільки зараз їх вдалося зібрати воєдино. Відразу кілька факторів вказує на те, що цей туалет був предметом розкоші. По-перше, у нього був ручний злив. Так як у ті часи ще не існувало каналізації, це означає, що після кожного використання вміст змивається водою. По-друге, він розташовувався у приміщенні. Все це могли дозволити собі лише дуже багаті люди.

    Це перший і єдиний туалет зі зливом, який колись був виявлений у Китаї. Всі на місці були здивовані, а потім ми всі розреготалися“, – повідомим Лю Руї, дослідник з Інституту археології Китайської академії суспільних наук.

    Археологи так і не змогли знайти верхню частину туалету, тому не можуть точно сказати, яким саме чином його використовували: сидячи або навпочіпки. Однак, ґрунтуючись на попередніх записах про вбиральні, такі як різьблення по каменю на гробницях членів королівської родини, вони схиляються до другого варіанту.

    До цієї знахідки вважалося, що перший туалет із ручним зливом був винайдений Джоном Харінгтоном для королеви Єлизавети I у XVI столітті.

    Археологічні розкопки в Юзяні розпочалися у 2012 році. Завдяки їм вчені розраховують більше дізнатися про звички харчування давніх людей. Експерти аналізують ґрунт, сподіваючись знайти сліди людських фекалій, але досі їм траплялися лише сліди добрив.



    • інші новини