«Хаббл» показав пару молодих зірок у туманності Оріон, які безперервно трансформуються

    162

    Космічний телескоп «Хаббл», що є спільним проектом Національного управління з аеронавтики та дослідження космічного простору (NASA) США та Європейського космічного агентства (ESA), незважаючи на поважний вік, продовжує робити вражаючі знімки різних об’єктів Всесвіту. Цього разу в поле зору потрапили дві яскраві молоді зірки з туманності Оріона.

    У центральній частині представленого знімка розташовується яскрава зірка V372 Оріона, яка відноситься до блакитних надгігантів та оріонових змінних – типу неправильних змінних зірок, пов’язаних з дифузними туманностями. Другу зірку не складно розглянути у верхній лівій частині зображення. Обидві вони знаходяться в туманності Оріона на відстані близько 1450 світлових років від Землі. Ці молоді зірки проходять період безперервної трансформації, які виражаються нерегулярною зміною їхньої яскравості.

    Представлений знімок було створено за допомогою двох інструментів космічної обсерваторії. Використовувалась удосконалена оглядова камера Advanced Camera for Surveys (ACS), призначена для пошуку галактик та галактичних скупчень у далеких куточках всесвіту, а також Wide Field Camera 3 (WFC3), яка працює в ультрафіолетовому та видимому діапазонах. Докладно розглянути деталі цієї області космічного простору вдалося завдяки здатності наявних у конструкції «Хаббла» інструментів працювати у видимому та інфрачервоному діапазонах.

    Джерело: ESA Hubble



    • інші новини