Експедиція до Місяця “Артеміда II” стартує не раніше 2024 року

    126

    Космічний корабель Orion, який вирушив у безпілотний політ до Місяця в рамках експедиції NASA «Артеміда I», вже повертається на Землю і має м’яко приводитись у Тихому океані 11 грудня. Однак наступна експедиція до Місяця Артеміда II з астронавтами на борту відбудеться не раніше 2024 року. Чому?

    Фахівці NASA пояснили, що перерва між двома експедиціями пов’язана з проблемами стартового майданчика. Спочатку космічне агентство планувало збудувати мобільну стартову вежу для скорочення часу між запусками ракет SLS. NASA найняло компанію Bechtel, але підрядник не уклався в строк, досі мобільна пускова башта залишається недобудованою. За словами NASA, Bechtel завершить проєкт не раніше ніж 2026 року.

    Поки мобільна вежа знаходиться в процесі будівництва, NASA використовувало вежу майданчика LC-39В для запуску Артеміда I, яка може використовуватися багаторазово. Але при старті SLS пошкодження стартового майданчика виявилися набагато серйознішими, ніж очікувалося, і на їхнє усунення тепер піде більше часу. Виходить, що зараз космічна агенція не має робочих стартових майданчиків для SLS.

    Іншою проблемою, яка затягує старт другої експедиції стали бортові комп’ютери корабля Orion, які виготовила компанія Lockheed Martin. Справа в тому, що вони багаторазові і повинні використовуватися і під час другої експедиції, проте на їхню повторну сертифікацію піде, як мінімум, два роки.

    Джерело: nasa.gov



    • інші новини