В Японії перейнялися проблемою дозаправки супутників у космосі — це допоможе скоротити засмічення орбіти

    179

    За даними аналітичної компанії Northern Sky Research, до 2031 року ринок послуг із продовження терміну служби супутників на орбіті досягне $4,7 млрд. В основному йдеться про дозаправку паливом, хоча також буде попит на ремонт та буксирування космічних апаратів. Сьогодні про плани влитися в цей ринок повідомило Японське агентство аерокосмічних досліджень (JAXA), яке разом із компанією Astroscale Japan розпочне з розробки концепції.

    Раніше компанія Astroscale Japan продемонструвала рішення для зближення з космічним сміттям – демонстратор ELSA-d (End-of-Life Services by Astroscale demonstration). Запропонована магнітна система захоплення може бути поширена на системи зближення із супутниками для дозаправки, але не обмежиться цим. Зокрема, Astroscale Japan виношує ідеї використання роботизованих маніпуляторів для стикування із супутниками для дозаправки.

    Фахівці JAXA та Astroscale Japan разом протягом року розроблятимуть концепцію служби дозаправки супутників, після чого співпраця вийде на наступний етап. У чому він полягатиме, сьогодні сказати не можна. Однак у довгостроковій перспективі JAXA розраховує запустити відповідну комерційну послугу пізніше 2030 року. До речі, розрахунок робиться не лише на підтримку національного супутникового угруповання, а й на обслуговування супутників іноземного виробництва. У цьому концепція передбачає дозаправку як пристосованих при цьому супутників, і непристосованих.

    Втім, найбільше занепокоєння у національних космічних агентств викликає не проблема продовження термінів служби супутникам, а зростання обсягів сміття на орбіті. Дозаправка супутників частково вирішить цю проблему, дозволяючи космічним апаратам довше залишатися на керованих орбітах і сходити з них після списання.

    Джерело: JAXA



    • інші новини