NASA перетворило світлове випромінювання чорної діри на звук

    220

    Вона знаходиться в системі V404 Лебедя.

    Одна з дивовижних особливостей чорних дір полягає в тому, що світло та радіовипромінювання не можуть вирватися з неї. Однак навколишня матерія може випромінювати електромагнітне випромінювання, яке можна зафіксувати. І ось у NASA змогли зафіксувати таке випромінювання із зоряної системи V404 Лебедя, де є чорна діра. Після цього дослідники перевели електромагнітне випромінювання у звук, що дозволило «почути» голос чорної діри.

    Ця система знаходиться на відстані приблизно 7800 світлових років від Землі, а чорна діра витягує речовину та енергію із прилеглої зірки. Дані були отримані з рентгенівської обсерваторії “Чандра” та обсерваторії Ніла Герелса Свіфта. Дані першої представлені високочастотними звуками, другі більш низькими. Подивитися ролик зі звуком можна нижче.

    Сама система V404 Лебедя є подвійною, в ній є чорна діра з масою близько 12 мас Сонця та зірка спектрального класу G або K. Через близьке розташування один до одного, чорна діра тягне масу із зірки, що й породжує сплески випромінювання.

    Система V404 Лебедя вважається змінною зіркою, тобто її блиск змінюється згодом. У 1938, 1956 і 1989 роках вона виробила потужні сплески енергії, також є джерелом сплесків рентгенівського випромінювання.

    Це вже не перше подібне відео. Раніше NASA опублікувало запис страшного звучання чорної діри. Вона знаходиться на відстані 200 мільйонів світлових років від Землі. Зазначимо, що чорна діра з V404 Лебедя звучить інакше.

    Джерело: nasa.gov