Стародавні єгиптяни робили мумії на тисячу років раніше, ніж вважалося

    198

    Стародавні єгиптяни вміли робити мумії на одну тисячу років раніше, ніж припускали досі вчені, повідомляє газета The Guardian.

    Вчені досліджували мумію Хуві, знайдену в 2019 році в некрополі Саккара, – можливо, одну з найдавніших єгипетських мумій, виявлених раніше. Хуві був єгипетським високопоставленим чиновником. З’ясувалося, що він жив близько чотирьох тисяч років тому в епоху Стародавнього Царства.

    «Якщо це дійсно мумія Стародавнього Царства, то всі книги про муміфікації та історію цього періоду необхідно буде переписати», – сказала керівник факультету єгиптології в Американському університеті в Каїрі і провідний експерт з історії муміфікації Саліма Ікрам.

    На це вказує той факт, що для муміфікації Хуві стародавні єгиптяни використовували смолу і тонку лляну тканину. Вчені раніше вважали, що єгиптяни почали перетворювати тіла в мумії і використовувати для цього дані матеріали на тисячу років пізніше.

    За словами вчених, Хуві повністю перевертає уявлення фахівців про розвиток даного явища. Використані матеріали можуть відкрити нові знання про епоху Стародавнього Царства в Єгипті та торгових шляхах того часу.

    Раніше вчені реконструювали обличчя трьох чоловіків, які жили в Єгипті близько двох тисяч років тому. Робота була проведена на підставі ДНК, витягнутих з їх мумій. Це перший випадок, коли вдалося відновити зовнішність за генетичним матеріалом такого віку.