Вчені розповіли про наслідки ядерної війни для людства

    68

    Американські вчені спрогнозували наслідки регіональних ядерних конфліктів і світової війни. За їх словами, наслідки будуть страшніші, ніж передбачалося раніше.

    Фахівці з Ратгерського університету, Національного центру атмосферних досліджень та інших наукових центрів США спрогнозували за допомогою сучасної кліматичної моделі, які насправді можуть бути наслідки локальних конфліктів або світової війни із застосуванням ядерної зброї. За їх словами, застосування ядерної зброї призведе не тільки до загибелі мільйонів людей, а й викличе катастрофічну зміну клімату.

    При ядерних ударах будуть викликані прогнозовані раніше глобальні пожежі і викиди сажі, які приведуть до «ядерної зими». Але, крім цього, надовго буде зруйнований озоновий шар, що приведе «до кількох років надзвичайно сильного ультрафіолетового випромінювання».

    Вчені спрогнозували приблизні сценарії розвитку подій. Наприклад, якщо розглядати ядерний конфлікт між Індією і Пакистаном, то в результаті вибухів буде утворено 5 мегатонн сажі, а інтенсивність ультрафіолетового випромінювання підвищиться протягом року. Якщо це буде конфлікт між США і Росією, утворюється 150 мегатонн сажі, а інтенсивність ультрафіолету підвищиться через вісім років, коли розвіється «ядерна зима». Тобто одне лихо змінить інше.

    Але в разі світової ядерної війни все буде ще страшніше, ніж говорилося раніше. Так, на думку американських вчених, через глобальну ядерну війну і наступного за нею нагріву стратосфери та безлічі інших чинників, відбудеться значне скорочення озонового шару на 15 років. Пікові втрати складуть 5% в світі і 65% в тропічних регіонах. У разі регіональної ядерної війни вміст озону скоротиться на 25%, а відновлення буде відбуватися протягом 12 років.

    Але крім проблем з екологією буде завдано страшного удару по здоров’ю людей через мутації в ДНК. У зв’язку з цим вчені прогнозують збільшення захворюваності на рак і катарактою. Також це призведе до проблем в сільському господарстві і, як наслідок, – до скорочення продуктів харчування і голоду.



    • інші новини