Коронавірус міг з’явитися в Ухані влітку 2019 року

    190

    Коронавірус, імовірно, поширювався в китайському місті Ухань вже влітку 2019 року, повідомляє газета Telegraph, посилаючись на дослідження компанії з надання консультацій у сфері кібербезпеки Internet 2.0.

    Аналіз Internet 2.0 був присвячений контрактам на закупівлю обладнання для ПЛР-лабораторій в провінції Хубей, столицею якої є Ухань. Як показало дослідження, витрати в 2019 році в порівнянні з 2018 роком зросли майже в два рази. Автори звіту заявили, що «значне зростання витрат» було відзначене влітку 2019 року.

    Згідно з інформацією доповіді, збільшення витрат обумовлено закупівлями з боку органів, які пов’язані з контролем і профілактикою хвороб. Серед них – військова лікарня в Ухані, Китайський центр по контролю і профілактиці захворювань в Хубеї, Уханський інститут вірусології та Уханський науково-технічний університет.

    «Вірус, швидше за все, вже активно поширювався в Ухані влітку 2019 року… Ми вважаємо, що зростання витрат в травні вказує на те, що це найраніша дата початку можливого зараження», – цитує Telegraph дослідження.

    У матеріалі газети також сказано, що результати аналізу передані урядовцям США.

    З початку спалаху коронавірусу в Ухані в грудні 2019 року в ЗМІ з’являлися різні версії, в тому числі що новий вірус міг «витекти» з лабораторії Уханського інституту вірусології. У березні ВООЗ опублікувала повну версію доповіді міжнародної групи експертів, в якій назвала витік вірусу «вкрай малоймовірним».

    У вересні дослідники з Французького інституту Пастера і Університету Лаосу виявили вірогідне джерело пандемії COVID-19. Як показав аналіз, кажани з вапнякових печер в Лаосі є переносниками коронавірусів, які мають ключову схожість з вірусом SARS-CoV-2.



    • інші новини