Біля Землі виявили цілий рій небезпечних астероїдів

    776

    Вчені з Університету Антіокія в Медельїні (Колумбія) виявили поруч з нашою планетою потенційно небезпечні об’єкти. Це рій з 88 навколоземних астероїдів, що виникли в результаті розпаду однієї комети 20 тисяч років тому, повідомляє The Daily Mail.

    Астрономи давно знають про цей об’єкт. Земля періодично проходить через потік, внаслідок чого трапляється метеорний дощ Тавриди – в жовтні в південній півкулі і в листопаді в північній.

    Але, як показало нове дослідження, багато ще залишається невідомим. Так, вчені виявили дві великих космічних скелі діє до: 2015 TX24 і 2005 UR, діаметром від 200 до 300 метрів. Виявилося, що вони є частиною раніше не виявленої гілки уламків Таврида. Не виключено, що в ній можуть ховатися ще більші об’єкти.

    Рій астероїдів виник внаслідок розпаду великої комети шириною близько 100 кілометрів. Її уламки небезпечні для Землі. Вчені вважають, що в минулому на поверхню планети вже падали такі космічні тіла – деякі дослідники пов’язують Тунгуський і Челябінський метеорити саме з Тавриди. У 2005 році астрономи зафіксували зіткнення космічного тіла з цього потоку з Місяцем.

    Нове дослідження показало, що 67% фрагментів потоку мають ознаки кометної активності. Автори зробили висновок, що рій має спільне походження з кометою Енке, поміченою ще в 1786 році.

    Батьківське тіло, ймовірно, являло собою купу уламків з елементарних, скелястих або вуглецевих блоків, скріплених масивною крижаною серцевиною. У якийсь момент вона розвалилася через приливних сил Сонця.

    Метеори Тавриди, як правило, більші за звичайних метеоритів, що означає, що вони проникають глибше в атмосферу Землі. Хоча зазвичай це невинне явище, більші астероїди в межах однієї «небезпечної гілки» потоку можуть становити реальну небезпеку, якщо не згорять в атмосфері і впадуть на Землю.

    Земля проходить крізь потік не щороку. Найближчі зустрічі відбудуться в 2022, 2025, 2032 і 2039 роках.



    • інші новини