У небі над Бразилією виявили міжзоряний метеорит

    467

    Метеорит, який пролетів в небі над Бразилією 30 травня, може виявитися міжзоряним «гостем» – третім відомим об’єктом такого роду в Сонячній системі після астероїда Оумуамуа і комети Борисова. Експерти зробили такий висновок, проаналізувавши його швидкість і напрямок, повідомляє бразильська мережа спостереження за метеоритами (BRAMON).

    Даний об’єкт пролетів крізь земну атмосферу і попрямував далі в космос. Він увійшов в атмосферу під дуже низьким кутом (6,1 градуса) і почав світитися на висоті 162,7 кілометра.

    Більшість комет і метеорів, які можна побачити з Землі, зародилися в Сонячній системі. Але цей космічний «камінь», на думку вчених, міг бути породжений міжзоряним метеороїдом.

    Автори дослідження вивчили записи з двох камер, розташованих в різних частинах країни. Метеор летів зі швидкістю 230700 км/год – це аномально багато для об’єктів такого роду. Він подолав відстань у 243,6 км за 3,8 секунди, перш ніж зникнути.

    «Дуже швидкі метеори можуть мати кометне походження, приходячи з найвіддаленіших куточків Сонячної системи або навіть через її межі», – відзначили співробітники BRAMON.

    Перший міжзоряний об’єкт Оумуамуа, що гавайською означає «слідопит» або «розвідник», був вперше помічений у вересні 2017 року. Вчені досі сперечаються про його походження. Деякі навіть вважали, що це корабель інопланетян, але дана теорія не підтвердилася.