Три криниці Богдана Хмельницького

3073

Ці знамениті колодязі знаходяться в Черкаській області в одному з історичних селищ – Суботів. Згідно з історичними фактами, саме село Суботів було хутором гетьмана Богдана Хмельницького.

село СуботівНавпроти гетьманського маєтку за наказом самого господаря побудували Іллінську церкву. З літописів нам відомо, що саме в Іллінській церкві 1657-го року був похований легендарний Богдан Хмельницький.

Іллінська церкваАле найзагадковішими об’єктами цієї місцевості вважають три криниці. Згідно з переказами вони були викопані за наказом гетьмана в пам’ять про загиблих запорожців. Правда, історики стверджують, що насправді їх призначення було прозаїчніше: з цих криниць поїли коней. Спочатку тварин приводили до двох криниць, але через дефіцит води викопали третій.

Священна вода

Через деякий час люди стали вважати, що вода в криницях священна. Так Максим Залізняк з українськими повстанцями перед польськими походами освячували нею свої шаблі.

І в радянські часи загальна увага не оминула ці місця. Пропагандисти використовували колодязі в якості символу співдружності трьох народів: України, Росії та Білорусії.

криниці хмельницькогоПеред нами – три невеликих криниці, обнесені парканом, біля яких лежить камінь, а на камені – надпис:

“Три криниці викопані за наказом Богдана Хмельницького в честь комунальної БОРОТЬБИ українського, російського и білоруського народів у визвольній війні проти польської шляхти”.

надпис

Повір’я про заміжжя

Але, як водиться в народі, не стільки історичне, скільки містичне підгрунтя привабливіше. Славу криниць їм принесло повір’я: дівчина, яка скуштувала воду з трьох криниць, через три доби зустріне свого судженого.

Не виключено, що дана легенда народилася ще за часів козацтва. Адже в той час багато молодих запоріжців вмирало на полі бою і знайти для дівчини судженого ставало цілою проблемою. Щоб підбадьорити себе думкою про те, що їм все-таки судилося вийти заміж, молоді дівчата і придумали такий обряд. Поки сила трьох колодязів нічим не підтверджена, але молоді дівчата донині п’ють воду з колодязів в надії знайти чоловіка.

Джерело: weloveua



• не пропусти