Замок Іф, один з найвідоміших замків світу, Франція (15 фото)

2648

Замок Іф (фр. Château d’If) чудово відомий кожному, хто читав романи Олександра Дюма. Знаменитий класик обезсмертив ім’я замку відразу в двох своїх романах, заточивши в його похмурі стіни відразу кількох персонажів. Один з яких був історичною особою, але ніколи не утримувався в замку, а два інших і зовсім з’явилися на світ завдяки фантазії письменника.

Саме завдяки Дюмі замок Іф придбав всесвітню популярність, правда, дехто вважає, що ніякого замку насправді немає, а страшна в’язниця на острові – лише плід уяви романіста. А між тим, замок існує ось уже п’ятсот років, і потрапити на екскурсію в замок Іф можна, приїхавши в Марсель.

Замок розташований на невеликому укріпленому острові приблизно в 3,5 кілометрах на захід від Старого порту в Марселі. Збудований він був у 1524-1531 роках за велінням короля Франциска I як форт для захисту Марселя з моря, але так жодного разу за свою історію і не взяв участі ні в одній битві.

Зате віддалене розташування фортеці від берега і небезпечні морські течії зробили його ідеальним місцем для розміщення в’язниці, нагадує знамениту в’язницю Алькатрас в Каліфорнії (що з’явилася, правда, набагато пізніше). У замку Іф з кінця 16 століття стали утримувати злочинців, багатьох з яких можна назвати політичними в’язнями – керівники Паризької Комуни, різні політики, гугеноти.

Саме ця обставина і наштовхнуло Дюма на думку поселити в замку своїх знаменитих вигаданих бранців – Едмона Дантеса і абата Фаріа з «Графа Монте-Крісто», а також реально існуючого, чия особистість і сьогодні викликає сумніви в істориків – людину в Залізній масці.

Гості замку Іф сьогодні можуть відвідати як камери Дантеса і Фаріа, з’єднані лазом, так і Залізної маски, купити сувеніри і сфотографуватися в історичних інтер’єрах, в’язниці, що колись наводила жах.

Замок Іф, один з найвідоміших замків світу, Франція (1)

Замок Іф, один з найвідоміших замків світу, Франція (2)

Замок Іф, один з найвідоміших замків світу, Франція (3)

Замок Іф, один з найвідоміших замків світу, Франція (4)

Замок Іф, один з найвідоміших замків світу, Франція (5)

Замок Іф, один з найвідоміших замків світу, Франція (6)

Замок Іф, один з найвідоміших замків світу, Франція (7)

Замок Іф, один з найвідоміших замків світу, Франція (8)

Замок Іф, один з найвідоміших замків світу, Франція (9)

Замок Іф, один з найвідоміших замків світу, Франція (10)

Замок Іф, один з найвідоміших замків світу, Франція (11)

Замок Іф, один з найвідоміших замків світу, Франція (12)

Замок Іф, один з найвідоміших замків світу, Франція (13)

Замок Іф, один з найвідоміших замків світу, Франція (14)

Замок Іф, один з найвідоміших замків світу, Франція (15)



• не пропусти