В’язниця Алькатрас та історія знаменитого острова (11 фото)

1778

Історія острова Алькатрас датується кількома сотнями років. Першим, хто виявив невеликий острів, був іспанський військовий моряк Хуан Мануель де Айала в 1775 році. Він назвав острів “Ісла де лос Алькатрасес”, маючи на увазі “Острів Бакланів” через безліч морських птахів, що живуть на скелях. Через стратегічне важливе положення острова, він пізніше став територією військового форту в 1850. Це не тільки захистило затоку від ворожих нападів, але також і вело дружні судна за допомогою маяка. Однак, острів був не тільки стратегічно розташований з чисто військової точки зору. Оскільки Алькатрас був оточений холодними водами і небезпечною течією, він був ідеальним місцем розташування для утримання бранців. Звідси і почалася історія в’язниці Алькатрас.

Острів став функціонувати, як невелика в’язниця вперше під час громадянської війни. Пізніше, до кінця 19-го сторіччя, під час іспансько-американської війни, число ув’язнених збільшилася різко. На початку 20-ого століття, форт був офіційно перетворений у в’язницю Алькатрас. В’язниця швидко стала відомою своїми різкими умовами і жорстокою дисципліною. Ув’язнені були розділені на три класи, в залежності від злочинів, які вони вчинили. У кожного класу є різні рівні привілеїв, але у них всіх була одна спільна риса. Будь-яке порушення правил супрводжувалися з суворими дисциплінарними заходами. Це могло включати комплекс каторжних робіт, носіння важкого ланцюга на щиколотках і відокремлених строгих ізоляцій з раціоном на хлібі і воді.

Незважаючи на його жорсткі умови, Алькатрас функціонував, як в’язниця з мінімальною безпекою. Більшості ув’язнених дали досить щедрі привілеї. Деяким дали спеціальні призначення, такі як очищення, приготування та виконання роботи по дому. Більшості дозволили займатися ремеслами. Однак, через збільшення експлуатаційних витрат, американська армія продала в’язницю Міністерству юстиції в ранніх 1930. В цей же час Велика Депресія стала початком нової ери організованої злочинності. Гангстери приїхали в місто. Це створило потребу в новій в’язниці високого ступеня безпеки, де пагони будуть абсолютно неможливі.

Алькатрас, який знаємо ми.

Федеральні агентства визнали потенціал Алькатраса максимальним в плані безпеки, і незабаром він став місцем для найнебезпечніших злочинців країни, прекрасним рішенням для укладення в в’язницю антигромадських елементів. Острів став видимим символом в затоці Сан-Франциско, посилаючи недвозначне попередження злочинцям.

У 1934 почалася модернізація в’язниці, щоб відповідати всім новим вимогам. Нові модернізовані захищені вікна були встановлені, а сервісні тунелі закриті для доступу. Також встановили спеціальні каністри зі сльозогінним газу в стелі їдальні, які могли бути віддалено активовані з декількох спостережних постів. Вежі охорони були стратегічно побудовані навколо периметра, а електромагнітні металошукачі були включені в усіх секціях. Жодна з 600 камер ув’язнених не була суміжною з якої-небудь стіною периметра, тому навіть якщо б в’язням вдалося втекти, то він би просто потрапив у сусідню камеру. Навіть якби комусь, незважаючи ні на що, вдалося уникнути в’язниці, то вони все ще застрягли б на острові, оточеному лякаючою водою зі смертельною течією.

В’язниця була закрита в 1963 році. Причиною були не тільки високі витрати, але й те, що половина століття впливу солоної води зруйнувала будівлі. До цього часу в’язниця Алькатрас розмістила деяких найвідоміших в’язнів у світі, включаючи Аль Капоне і Білла Келлі. Зараз це місце є туристичним призначенням. Чому ж варто відвідати Алькатрас? Острів є одним з небагатьох у світі, де сліди проживання сумнозвісних злочинців все ще збережені.

Алькатрас є в’язницею, звідки неможливо втекти. Однак, за ці роки, 14 спроб втечі були зроблені, але офіційні документи стверджують, що жодна з цих спроб так і не закінчилася успіхом. Переважну більшість втікачів було або спіймано, або застрелено і вбито. Наймасштабніша пригода відомо, як Битва Alcatraz. Під час цієї втечі група ув’язнених отримала доступ до зброї, почалася перестрілка між в’язнями та охоронцями.

Велика втеча з Алькатраса.

Однак, троє втікачів все ж успішно виконали втечу в одному з найбільш заплутаних планів порятунку з коли-небудь розроблюваних. За тривалий період часу вони проточили свій шлях через їх бетонні камери з ложками та іншими вкраденими інструментами. Вони продовжували свій шлях через кілька шахт вентиляції, залишаючи макети з пап’є-маше у камерах, щоб обдурити охоронців. Вони зуміли уникнути ув’язнення і потрапили в затоку Сан-Франциско з маленьким надувним плотом, зробленим з вкрадених плащів. Речі, які належать ув’язненим, включаючи весла з фанери і частини плоту, були пізніше знайдені на сусідньому Острові Ангела. Офіційне повідомлення щодо втечі говорить, що ув’язнені потонули в холодних водах затоки, намагаючись досягти материка, проте цей факт викликає у багатьох сумнів. Камера, з якої вони втекли і спосіб, яким вони виконали свою втечу, були збережені в Алькатрасі до наших днів, дозволяючи відвідувачам зрозуміти і вивчити, як відбувалася велика втеча.

Навіть після його закриття, острів неодноразово ставав центром уваги. Наприклад, коли Алькатрас був зайнятий індіанським протестантським рухом. Протестанти знаходилися на острові більше 19 місяців, вимагаючи, щоб їх батьківщина була їм повернута. Коли вони покинули острів, декілька будівель було пошкоджено вогнем. Сьогодні можуть все ще бути помічені сліди цього захоплення.

Сьогодні, острів Алькатрас – одна з найпопулярніших визначних пам’яток Сан-Франциско . Тисячі відвідувачів щодня відправляються сюди, щоб випробувати захоплюючу атмосферу колишньої в’язниці. Острів класифікований, як історичне місце і управляється Службою національних парків, як частина Національної Зони відпочинку Золоті Ворота. Алькатрас відкритий для туристів, але важливо замовити тури заздалегідь, оскільки вони користуються великою популярністю і викуповуються заздалегідь.



• не пропусти