10 маловідомих фактів про крижану мумію Етці, вік якої 5300 років

3409

Розвиток технологій дозволив археологам вивести вивчення стародавніх артефактів на абсолютно новий рівень. Зараз мумія древнього європейця, вивчається настільки детально, як жодна інша. З тих пір, як у 1991 році в італійських Альпах знайшли мумію європейця, вік якої 5300 років, вчені дізналися багато нового про погоду, генетику, міграції та життя тогочасних людей. В цьому огляді зібрані найцікавіші факти про Етці.

1. Альпійський могильник

Дослідження, проведене в 2010 році, припустило, що межа Альп, де було знайдено тіло Етці, є могильником, а не місцем вбивства. Дослідження стверджує, що деякі дивні факти мали б сенс, якби він помер в іншому місці, а потім був перенесений на гірський перевал і ритуально похований. Наприклад, пилок, знайдений всередині мумії, належав квітучим навесні видам, а пилок у льоді навколо мумії – рослинам, що квітнуть наприкінці літа.

2. Унікальний кліматичний запис

Етці надав унікальну інформацію про погоду. Муміфікована людина пролежала в льоді протягом п’яти тисячоліть накопичивши за цей час цінну інформацію про маловідомий «теплий період». Вивчаючи вік мумії та її стан, а також лід навколо неї, вчені змогли відстежити рух льодовиків. Близько 6400 років тому (більш ніж за 1000 років до того, як Етці помер) в даній області були теплі і родючі умови, що підтвердилося зразками грунту.

На момент вбивства Етці відбулася помітна зміна клімату. Його тіло було поховано у льоді дуже несподівано, що означає швидку зміну температури. Холод сприяв зростанню гігантських льодовиків, що тривало протягом 5000 років. Тільки в 1970 році ці величні утворення почали відступати і в останні роки продовжують танути. Саме завдяки цьому і було виявлено тіло. Але про теплу епоху, яка тривала протягом декількох століть, не було відомо до знайдення Етці.

3. Стабільність мікро-РНК

У 2017 році Етці і муміфікований солдат часів Першої світової війни були піддані інноваційному генетичному дослідженню. Вчені хотіли перевірити, чи залишилися в в древніх тканинах недавно знайдені біомаркери, які показують інформацію про стан здоров’я або умови життя людини. Молекули рибонуклеїнової кислоти, або мікро-РНК мають тенденцію залишатися дуже стабільними.

Насилу, але команді вчених вдалося взяти зразки зі шкіри та шлунку Етці. Дивно, але і у солдата і у Етці були присутні (і були стабільними) мікро-РНК. Здатність мікро-РНК виживати протягом тисяч років була доведена, тепер дослідники вивчають здатності цих молекул.

4. Лікувальні татуювання

Виявляється, Етці за життя постійно намагався від чогось лікуватися. Протягом 20 років різні дослідники склали цілий перелік захворювань, якими хворіла за життя давня людина. Наприклад (і це далеко не все), це були хвороба Лайма, камені в жовчному міхурі, хвороби ясен, атеросклероз і трихоцефальоз.

Дослідники раніше теоретизували про зв’язок між цими захворюваннями і татуюваннями, згрупованими у 19 місцях по всьому тілу. Якщо конкретніше, вони задавалися питанням, чи не було це доісторичним різновидом акупунктури. У 2015 році нове сканування виявило невідомі раніше тату, в результаті чого їх загальна кількість зросла до 61.

Татуювання були зображеннями чогось, а виглядали, як хрести і лінії, зроблені шляхом втирання вугілля в надрізи на шкірі. Що цікаво, близько 80 відсотків татушок розташовані уздовж акупунктурних ліній, які відомі сучасним фахівцям. Якщо акупунктура застосовувалася під час життя Етці, то вона старша перших записів про цей вид лікування у Китаї на 2000 років.

5. Мідна сокира

Коли серед речей Етці було знайдено цінну мідну сокиру, то вона підкинула вченим багато загадок. Раніше передбачалося, що метал для неї був здобутий в альпійському регіоні, але дослідження в 2016 році довели, що руда походить з Південної Тоскани в Італії. Результати виявилися дивовижними і несподіваними, але відразу ж виникло питання, звідки взялася ця сокира в Етці.

Підвищені рівні миш’яку і міді у волоссі Етці привели до припущення, що він, можливо, кував зброю сам, вдихаючи хімічні речовини у процесі виробництва. Проте, в інших ділянках тіла не було знайдено забруднення цими речовинами, тобто він не був ні ковалем, ні мідником.

6. Запаслива людина

Коли були знайдені останки Етці, ніхто не зміг визначити, ким він був. Альпіністи, які знайшли мумію, вирішили, що він був нещасним мандрівником, а перші дослідники тіла заявили, що він був жерцем. По ходу дослідження, з’ясувалася зовсім інша картина. Еці був скоріше схожий на сучасного солдата, ніж на фермера. Він був озброєний кремінним кинджалом, тисовим луком, стрілами і мідною сокирою.

Тисовий лук був високотехнологічною зброєю для свого часу і масово з’явився у англійської армії лише тисячі років по тому. У Етці також був рюкзак із пристосуваннями для видобутку вогню, консервована їжа і аптечка з масою різних трав. Добре озброєна людина також була прекрасно одягнена: куртка і штани з трьох шарів шкіри, підбиті повстю, ведмежа шапка, трав’яний плащ і шкіряне взуття. Це, м’яко кажучи, відрізняється від печерних людей у пов’язках на стегнах.

7. Воїн

Вбивці Етці було явно не легко. Сліди крові, яка була виявлена ​​на зброї, інструментах і одязі мумії, були перевірені на ДНК у 2003 році. З’ясувалося, що це людська кров, яка належить чотирьом людям, крім Етці. На стрілі знайшли кров двох людей, трбто Етці застрелив одного, витягнув з його тіла стрілу і вбив нею іншого. Кров третьої людини була виявлена ​​на ножі Етці, а на куртці знайшлися сліди крові четвертого.

8. 60 км за 2 дні

В останні дні свого життя Етці подолав великий шлях по важкодоступній місцевості. Незважаючи на свої фізичні недуги, він був здоровим. Дослідники відстежували його шлях завдяки… моху. Два види моху, які ростуть у вологих місцях, знайшлися в його шлунку (ймовірно потрапивши туди з водою), а ще в один вид моху було загорнуте козлине м’ясо, яке лежало в рюкзаку. Етці спустився з гір в альпійські низини, зібрав торф’яний мох, а потім вирушив назад у гори. За 2 дні він пройшов майже 60 кілометрів.

9. Вбивця

Майже кожен експерт, який брав участь в дослідженні Етці, стверджує, що історія його вбивства ніколи не буде повністю відомою. Тим не менш, є достатньо доказів, щоб припустити, що після того, як Етці вбив 4 осіб, він відпочивав і відчував себе у безпеці. Саме тоді його підстрелили з лука, після чого добили.

10. Гаплогрупа К

Гени жителя мідного віку прояснили багато для вчених, але, мабуть, найцікавішим було те, що Етці, ймовірно, був безплідним. Сьогодні вже ніхто не дізнається, чи була у нього сім’я, але дослідники виявили показники безпліддя в його генах у середині 2000-х років.

Також примітно, що Етці був першим із коли-небудь виявлених людей, що належали до раніше невідомої підкатегорії гаплогрупи К. Це означає, що сім’я матері Етці, швидше за все, прийшло з півдня Альп або долини Ецталь в Тіролі.



• не пропусти