Як знайти дорогоцінні камені та метали серед звичайних кругляків і пилу

8206

Кажуть, що щасливі люди дивляться в небо, а сумні – під ноги. Сміємо вас запевнити: багато людей стали щасливішими саме тому, що уважно дивилися собі під ноги, а не розглядали хмари. Ми не тільки закликаємо вас наслідувати їх приклад, але і пояснимо, на що саме треба звертати увагу і де прогулюватися, щоб серед звичайних каменів знайти справжній скарб: алмази, бурштин, золото і навіть метеорити.

Ми звертаємо вашу увагу на те, що законодавство кожної країни по-різному обмежує діяльність шукачів мінералів і дорогоцінних металів. Тому, перш ніж вирушати на пошуки, дізнайтеся, привласнення яких знахідок не стане порушенням місцевих законів.

Бурштин

© Vita Pristromova Anders L. Damgaard

Де можна знайти: Найдоступніший варіант – з’їздити на Балтійську косу. Бурштин видобувається на всій протяжності балтійського узбережжя. Є родовища і в Україні у Рівненській області, у Домінікані, у Бірмі, але тільки на Балтиці вам запропонують екскурсію, що включає в себе збір бурштину на березі і в відпрацьованій землі кар’єра.

Їхати краще пізно восени, взимку або ранньою весною. Після штормів починається хід бурштину. Сильні хвилі розмивають бурштиноносну породу і викидають на берег купи плавця і водоростей, в яких доведеться поритися, щоб знайти бурштин. Бувалі мисливці не чекають, поки бурштин викине на сушу. Вони входять у крижану воду, великими сачками виловлюють скупчення плавця і водоростей, виносять мокру купу на берег і уважно перебирають її в пошуках шматочків бурштину. Вважається, що найурожайніший шторм – це короткочасний, тому що затяжний шторм просто віднесе весь вимитий бурштин назад у море, та добути його можна буде, тільки якщо у вас є водолазний костюм і хороша переносимість холоду.

Найдорожчі і найрідкісніші екземпляри бурштину – це шматочки з комахами, які потрапили мільйони років тому в пастку смоли, дрібними тваринами, мальками, травинками тощо. Такі включення називаються інклюзами. І цінність подібних знахідок нерідко перевищує цінність діамантів.

Метеорити

© MabelAmber / Pixabay © Jon Taylor / Flickr

Коштовне каміння та метали можна купити у кожному ювелірному магазині. А ось метеоритів вам там не знайти, тому що зустрічаються вони набагато рідше, а значить, володіти ними набагато приємніше. Великі метеорити, що утворюють воронки, падають дуже рідко, а дрібні частіше. Їх і варто спробувати відшукати.

Де можна знайти: Люди, які зробили пошук метеоритів своїм хобі, радять новачкам, які ще не обзавелися металошукачем, почати пошуки з пласких дахів.

Так, це звучить дивно. Але справа в тому, що на даху вас не будуть відволікати об’єкти земного походження і саме там можна відшукати чимало мікрометеоритів. Не залишайте без уваги і лунки під водостоками, в які могли потрапити метеорити під час сильного дощу разом з потоками води. Огляньте ваші знахідки. У всіх метеоритів є «кора плавлення» – тонкий шар поплавлених речовин, з яких складається «гість із космосу», і регмагліпти – невеликі поглиблення, розташовані по всій поверхні метеоритного тіла. Це головні, але далеко не єдині ознаки. Остаточно визначитися з походженням знахідок вам допоможуть фахівці.

Алмази

© Photo Courtesy Arkansas Department of Parks and Tourism

Якщо ви вважаєте, що вам щастить, то спробуйте свою удачу в пошуках найтвердішого мінералу нашої планети – алмазу. Хоча справа не тільки у везінні, звичайно. Промивання алмазоносних порід у спеціальному ситі – це нелегка праця, яка може і не окупитися. Тому налаштуйтеся не на знахідку століття, а на незвичайну пригоду, про яку ви ще довго будете розповідати друзям.

Де можна знайти: Єдиний у світі алмазний кар’єр «Кратер алмазів», відкритий для відвідувачів, знаходиться в США, в штаті Арканзас. Будь-який знайдений камінь – ваш. Отже уважно дивіться і не пропустіть дорогоцінний камінчик: він легко може ввести вас в оману своїм скромним виглядом. Необроблені алмази зовсім не схожі на блискучі діаманти, які ми звикли бачити в ювелірних магазинах.

Золото

© AntonTulskiy

Тепер, коли ви навчилися справлятися зі шліховим лотком на промиванні алмазів, час вирушати по золото.

Де можна знайти: В принципі, намити золота або знайти самородок можна у будь-якій країні, але в Австралії найбільш лояльні закони по відношенню до вільних шукачів.

Ліцензію золотошукача можна купити на сайті департаменту економічного розвитку штату Вікторія. Дозвіл на 10 років коштує всього 24 долари 20 центів. Від вас вимагається не нівичити природу, не порушувати місцеві закони, не використовувати вибухові речовини. Що знайдете – все ваше. Можна скористатися послугами провідників, які відведуть вас до тих місць, де раніше знаходили золото, а можна шукати місце самостійно, розраховуючи тільки на своє везіння та інтуїцію. Не забудьте прихопити металошукач, з ним пошук стане набагато успішнішим.

Якщо до Австралії вам занадто далеко, то їдьте у Лапландію. Там ви зможете не тільки насолодитися краєвидами суворої північної природи, а й взяти участь у видобутку золота. І якщо вам пощастить не тільки намити досить золота, а й знайти красивий самоцвіт, то місцеві майстри створять вам ексклюзивну прикрасу.

Опали

© Dpulitzer

Австралія вабить не тільки золотом. Вона знаменита також своїми опалами: велика частина цих чудових каменів видобувається саме тут. Як і у випадку з золотом, будь-яка людина може спробувати себе у пошуках. Але з опалами складніше, адже, якщо у вас немає спеціальної техніки, доведеться блукати старими тунелями, вдивляючись у вироблену породу, в надії на те, що ті, хто був тут до вас, пропустили кілька хороших каменів. Втім, таке часто трапляється. Опали світяться в ультрафіолеті, тому, якщо ви візьмете з собою ультрафіолетовий світлодіодний ліхтарик, без знахідки точно не залишитеся.

Де можна знайти: Щоб максимально підвищити свої шанси на успіх, вирушайте до світової столиці опалів – місто Кубер-Педі.

Жеоди

© James St. John / Flickr кредитують © James St. John / Flickr

Якщо вам не вдається вибратися на пошуки золота і дорогоцінних каменів, то не впадайте у відчай, адже навіть у звичайному на перший погляд кругляку може ховатися неймовірна краса.

Жеоди – це порожнини в гірських породах, «порослі» зсередини кристалами таких мінералів, як смарагд, аметист, агат, халцедон, кришталь, топаз, опал. Це далеко не повний список, але найпривабливіші жеоди містять саме ці мінерали. Щоб знайти хеоди, звертайте увагу на округлі камені, з невеликими пагорбами і наростами, які за формою нагадують суцвіття цвітної капусти. Вони можуть бути будь-якого розміру – від невеликих камінчиків до величезних валунів. Найбільш «багатообіцяючі» камені при простукуванні видають глухий звук. Такі камені необхідно розколоти або розпиляти, а після відполірувати одну сторону, щоб вигідніше підкреслити внутрішню красу каменю.

Де шукати: Скрізь.

Бонус: іноді дорогоцінні камені сипляться з неба

Втім, іноді скарби шукати не треба. Вони вас самі знайдуть, у буквальному сенсі впавши на голову з неба, як це сталося на Гаваях на початку червня 2018 року, під час виверження вулкана Кілауеа. Різкий і потужний викид лави став причиною того, що околиці буквально засипало дрібними зеленими кристалами олівіну. Зазвичай олівіни знаходяться всередині лавових потоків, але під час різких викидів лави може спостерігатися така цікава аномалія.