Конструктори LEGO DUPLO – захоплива гра для будівельників-початківців

266

DUPLO – це одна з найпопулярніших лінійок, яка входить у колекцію данської компанії LEGO. Ця серія включає конструктори, розроблені спеціально для малюків. Тематика, розмір і форми складових елементів підібрані відповідно до фізіологічних і інтелектуальних можливостей дітей дошкільного віку. Купити конструктори LEGO DUPLO можна в інтернет-магазині Панама https://panama.ua/brand/2483-28907/.

Особливості запропонованих варіантів

Перші набори з цієї серії компанія почала виготовляти у 1969 році. Спочатку це були комплекти з декількох деталей великого розміру, які були в 8 разів більше, ніж стандартні елементи. У ті роки вважалося, що зі складанням конструктора можуть впоратися діти старше 3-х років, але розробники вирішили ризикнути і вийшли на ринок з новою оригінальною пропозицією.

Для доступного сприйняття використовувалися тільки 4 основних колориту – червоний, жовтий, блакитний білий. Використовуваний для виготовлення ABS-пластик проходить суворий контроль на безпеку. Деталі з цього матеріалу не мають гострих граней, стійкі до механічних пошкоджень, тому поява відколів і тріщин повністю виключається. Всі деталі легко поєднуються, збірка не вимагає прикладання особливих фізичних зусиль. Перші варіанти були адресовані малюкам 1,5-2-х років. В середині 70-х формується самостійна лінійка, а вікова аудиторія розширюється. Тепер в каталог входять ігрові варіанти для дітей від 1,5 до 6 років, а також пропозиції для молодших школярів.

Серія кілька разів змінювала свою назву. З 1977 по 1979 рік вона називалася Preschool. Так виробник підкреслив, що цільова аудиторія тепер стала ширше і включає не тільки наймолодших. У 2002 році було прийнято рішення про зміну назви серії. В каталозі з’явилася лінійка Explorе. Але нова назва на цей раз не привернула уваги, тому було вирішено повернутися до звичного LEGO DUPLO. Тематика й комплектація цих наборів постійно розширювалась. Вони були доповнені різними ігровими фігурками, моделі для збірки стали різноманітними (наприклад, залізна дорога на батарейках). В рамках цієї серії почався випуск оригінальних варіантів, розроблених спеціально для дитячих дошкільних установ.

Правильне знайомство й корисні переваги

Для малюків збірка конструктора може стати непростим завданням. Деякі батьки скаржаться, що діти не завжди проявляють інтерес до такої гри. Подібне заняття є новим для малюків і їх необхідно правильно підготувати до його сприйняття. Коли ви відкриєте коробку та продемонструєте дитині її вміст, вона скоріше за все почне просто розкидати блоки й така гра певний час буде досить цікавою. Не слід перешкоджати цьому, а причиною такої поведінки є відсутність розуміння, що ще з цими різнобарвними кубиками можна робити. Тому потрібно наочно продемонструвати можливості конструктора.

Не варто починати зі складних об’єктів або відразу приступати до складання пропонованої конструкції. Спочатку складаємо що-небудь просте – вежу, доріжку, паркан. Потім слід перейти до інформативного етапу. Разом розглядаємо всі деталі та пробуємо освоїти спосіб їх з’єднання. Дорослий учасник гри обов’язково проявляє непідробний інтерес до дій малюка. Продовжуємо вивчення вихідних елементів, але замінюємо збірку на сортування. Пропонуємо малюкові спочатку знайти блоки однакового кольору, а потім ускладнюємо завдання – сортуємо деталі за формою та розміром. Кожну свою дію ви пояснюєте дитині та обов’язково цікавтеся його думкою.

У процесі конструювання можуть виникнути певні проблеми. Найпоширеніша з них – неправильно підібрані блоки для стикування. Вихід з такої ситуації полягає в пошуку нових рішень. Важливо підтримати дитину в прагненні досягти необхідного результату. В результаті у малюка сформується інтерес і він досягне необхідного рівня самостійності – буде збирати конструкції за власним вибором, по встановленому зразку або по сформованим умовам без допомоги дорослих.

Така гра розширює кругозір, розвиває інтелектуальні здібності, але в подібному занятті є цілий ряд інших корисних аспектів:

  • Досягнення результатів. Така гра ставить перед її учасником чітко сформульовані завдання. Дитина вчиться зіставляти вихідні елементи за різними параметрами – кольором, розміром, формою. В процесі гри приходить розуміння того, що досягнення результатів вимагає певних зусиль.
  • Пізнання нового. Спочатку дитина уважно розглядає деталі, які входять у набір. Таким чином формується інтерес до навколишнього світу.
  • Фізіологічний розвиток. Кожну деталь належить взяти по кілька разів, а процес стикування блоків вимагає докладання деяких зусиль. В результаті цих рухів зміцнюється кисть, формується правильна координація рухів.
  • Емоційний фон. Намагаючись поєднати блоки та виконати поставлене завдання, будівельник-початківець відчуває цілий ряд емоцій – радість, розчарування, обурення, невдоволення. Такий емоційний сплеск сприяє внутрішньому зростанню, а також формує вміння використовувати певні почуття для подолання складних ситуацій.

Конструктори з лінійки ЛЕГО ДУПЛО поєднують елементи гри, творчість, прагнення до експериментів, сприяють самовираженню, активізують мислення та мовну діяльність. З їхньою допомогою малюк познайомиться з поняттями форми й розміру, дізнається як виглядають тварини, рослини, транспорт.



• не пропусти