10 маловідомих фактів про Калігулу, якого вважають найжорстокішим і найскандальнішим імператором Риму

6502

У кожного римського імператора є кілька своїх «скелетів у шафі», але жоден з них не зрівняється з розповідями про Калігулу. Шість різних давньоримських істориків писали про життя Калігули, і кожен з них погоджувався з тим, що імператор був божевільним. Про Калігулу до наших днів дійшли настільки безглузді історії, що більшість сучасників вважають їх вигадками. Схоже, життя Калігули просто було надто божевільним.

1. Кінь за обіднім столом

Немає ніяких документальних підтверджень, що Калігула дійсно зробив свого коня сенатором, як стверджується в популярній історії, але все ж деякі факти про дивацтва римського імператора щодо його улюбленого коня на кличку Інцитат відомі. До свого улюбленця він ставився краще, ніж до більшості підданих.

У цього коня був свій будинок, причому це була зовсім не якась там поліпшена стайня. Калігула віддав коню свій власний багатокімнатний будинок з меблями і рабами, яким було наказано виконувати всі бажання Інцітата. Під час обіду Калігула «запрошував» свого коня пообідати разом з ним. Коня приводили до обіднього столу, де імператору і Інцітату подавали вино в золотих келихах, і перший тост був за гарне здоров’я коня.

Імператор навіть наказував солдатам, щоб ті охороняли спокій тварини. Один з істориків писав, що після того, як Калігула зауважив, що натовп глядачів на арені турбує його коня своїми вигуками, то відправив солдатів, щоб ті змусили всіх присутніх замовкнути за будь-яку ціну.

2. Спроба замінити голову статуї Зевса своїм власним зображенням

Калігулу було мало імператорського трону. Він хотів бути богом і навіть створив свій власний культ. Імператор Риму побудував храми, де люди повинні були поклонятися йому. Там стояли статуї Калігули в натуральну величину, зроблені з чистого золота. І це далеко не все.

Калігула планував зняти голову статуї Зевса в Олімпії – одного з семи чудес стародавнього світу – і замінити її своїм зображенням. Він навіть найняв свою власну команду жерців, щоб ті виконували екстравагантні ритуали, придумані імператором. Щоб показати відданість Калігулі, мало було принести в жертву бика, як раніше. Його шанувальники мали приносити в жертву фламінго і павичів на честь імператора.

Одержимість Калігули, який мріяв стати богом, мало не довела країну до повстання. В якийсь момент, порахувавши, що євреї мало поклоняються йому, Калігула наказав консулу-суфекту Публію Петронію, наміснику Сирії, встановити гігантську статую себе улюбленого в Храмі в Єрусалимі. Євреї були готові підняти повстання, але все обмежилося стратою Публія Петронія, який відмовився встановлювати статую.

3. Мушлі замість грошей

Легенда свідчить, що Калігула одного разу оголосив війну богу моря Нептуну і наказав своїм людям атакувати протоку Ла-Манш. Є причини думати, що ця історія трохи перебільшена, але немає ніяких сумнівів в тому, що Калігула відправив армію до Ла-Маншу. Версія, прийнята більшістю істориків, полягає в тому, що Калігула вів невдалу кампанію проти британців, і його війська готові були повстати, оскільки імператор скоротив їм зарплатню. Потім Калігула привів всю свою армію, включаючи розрахунки катапульт, до Ла-Маншу і сказав людям, що ті можуть наповнити свої шоломи будь-якою кількістю мушель замість зарплати.

4. Масова страта як покарання за неправильну молитву

Коли Калігула зайняв трон, він дозволив деяким із політичних ворогів Тіберія (попереднього імператора) повернутися до Риму. Калігула навіть запросив одного з них до себе на особисту бесіду і запитав, як він провів час у вигнанні. Той йому відповів, що «постійно молився богам, щоб Тиберій помер і Калігула міг стати імператором». Чоловік намагався потішити Калігулу, але замість цього його слова привели до смерті кількох тисяч чоловік. Після розмови Калігула вирішив, що всі люди, вигнані ним, так само моляться проти нього. І він віддав наказ убити кожну людину, яку він засудив до заслання.

5. Величезні плавучі палаци для оргій

Калігула, можливо, був божевільним, але він безумовно знав, як влаштовувати вечірки. Прийшовши до влади, він замовив будівництво двох величезних плаваючих «палаців задоволення», щоб проводити в них оргії. Ці гігантські баржі, розташовані на озері Немі, були покриті дорогоцінними каменями, а їх підлоги були викладені скляними мозаїками. Судна були заповнені величезними статуями і золотими кубками. Навіть вітрила були зроблені з пурпурного шовку, матеріалу настільки рідкісного в той час, що він використовувався виключно для виготовлення одягу імператорів.

Калігула проводив божевільні оргії на цих кораблях, плаваючих по озеру Немі, а його улюбленими гостями були… власні сестри. Але він не зупинився на кровозмішенні. Калігула наказав своїм придворним приводити своїх дружин. Він змушував жінок шикуватися в чергу перед собою, потім оглядав їх тіла і вибирав чергову фаворитку на вечір. На втіхи імператора з цією жінкою повинен був дивитися її чоловік, що сидить в кріслі поруч з ліжком.

6. Будівництво 5-кілометрового понтонного моста «на зло»

Найбільшим досягненням Калігули було будівництво 5-кілометрового плаваючого моста через затоку Байї. На той час подібний міст був абсолютно нечуваним – і імператор побудував його, що називається, «на зло». Перед тим, як Калігула став імператором, астролог по імені Трасілл передбачив, що у Калігули «більше шансів проїхати на коні через затоку Байї, ніж стати імператором». В результаті Калігула наказав побудувати тимчасовий понтонний міст, щоб всі побачили, що астролог помилився. Як нескладно здогадатися, він тріумфально проїхав по ньому на коні.

7. Глядачі як корм для тварин

Під час антракту при виступах на аренах Стародавнього Риму зазвичай для розваги натовпу страчували злочинців. Людей шикували у лінію, після чого їм перерізали горло. Калігулі ця ідея дуже сподобалася, але одного разу, коли під час антракту не знайшлося злочинців для страти, імператору стало нудно. Він наказав своїй варті кинути на арену випадкових глядачів з трибун. Потім на арену випустили диких тварин, щоб ті розірвали людей заживо.

8. Заборона розмов про козлів

В молодості у Калігули була проблема з волоссям, до якої він дуже чутливо ставився. Волосся росло всюди на його тілі, крім верхівки, де у майбутнього імператора була лисина. Коли Калігула став імператором, спочатку він заборонив малювати його з лисиною. Потім за його наказом у присутності імператора стало злочином говорити «козел».

А ще Калігула ввів правило, згідно з яким піддані можуть вітати його тільки раз на день. Повторна зустріч з імператором протягом дня могла закінчитися смертю.

9. Вечеря з імператором-вбивцею

Калігула одного разу стратив чоловіка тільки за те, що той був гарний. Імператор помітив бездоганно одягненого красивого чоловіка з красивою стрижкою, і його переповнило таке почуття заздрості, що Калігула наказав стратити його. Батько цієї молодої людини зробив все можливе, щоб врятувати життя свого сина. Він благав Калігулу пощадити сина, але це мало тільки протилежний ефект.

Відразу після страти Калігула запросив батька повечеряти і випити разом з самим імператором. Чоловік був змушений випити тост за здоров’я імператора, повечеряти з ним за одним столом і прийняти дари від Калігули… і весь цей час він повинен був дивитися на людину, яка щойно вбила його сина. За словами сенатора Сенеки, батько повинен був сидіти і посміхатися, знаючи, що його інші сини помруть, якщо він покаже найменший натяк на горе.

10. Калігула погрожував задати богу прочухана

Уже ніхто не дізнається, чи було у Калігули таке перекручене почуття гумору, або він дійсно був психічно хворий. Є історичні записи про те, що у Калігули були галюцинації протягом усього його життя. Він рідко спав більше трьох годин за раз, адже його галюцинації загострювалися вночі. Наприклад, він одного разу не спав всю ніч, скаржачись, що океан розмовляє з ним.

До нашого часу дійшли повідомлення літописців про те, що він часто розмовляв з богом Юпітером, причому аж ніяк не шанобливо. Він палко сперечався з уявним співрозмовником, якого ніхто більше не міг бачити. Філософ Сенека стверджував, що якось він був свідком того, як Калігула погрожує Юпітеру. Вони дивилися балет, коли почалася гроза. Розлючений тим, що шоу перервалося, Калігула почав кричати, погрожуючи Юпітеру прочуханкою.



• не пропусти