Ейнштейн вважав, що це правило здатне зробити щасливим будь-кого

3543

В кінці жовтня на аукціоні в Єрусалимі була продана записка Альберта Ейнштейна. Він написав її після того, як дізнався, що став лауреатом Нобелівської премії. Записку вже охрестили «рецептом щастя».

Ми вирішили розповісти про правило, яке, на думку відомого фізика, зробить щасливою будь-яку людину.

Аукціон

Аукціонний будинок Winner’s провів торги 24 жовтня 2017 року. Спочатку записку оцінили в $ 2 000. Але під час торгів її вартість швидко збільшувалася. У підсумку лот був проданий за $ 1,56 млн.

Другу записку Альберта Ейнштейна, яка була написана відразу після першої, продали за $ 240 000. Її стартова вартість становила $ 1 000.

Історія записок

© Winner’s-Auctions / facebook

Ейнштейн написав обидві записки у готелі «Імперіал» в Японії 1922 року. Фізик віддав їх кур’єру, який приніс радісну звістку: Ейнштейн отримав Нобелівську премію в галузі фізики за 1921 рік.

У перший раз він був номінований на премію в 1910 році. Але протягом 12 років Нобелівський комітет вважав експериментальні докази теорії відносності Ейнштейна недостатніми. І тільки в 1922 році фізика удостоїли премії за теорію фотоефекту, яка була найбільш безперечною і перевіреною за допомогою безлічі експериментів.

Після Японії Ейнштейн продовжив свою подорож відповідно до плану і не був присутній на церемонії вручення премії у Стокгольмі.

Рецепт щастя

Обидві записки були написані для кур’єра. Ейнштейн, віддаючи їх, попросив зберегти ці папери, адже в майбутньому вони мали би більшу цінність, ніж звичайні чайові. І не помилився!

Перша записка, в якій і був відображений простий рецепт щастя фізика, говорить: «Спокійне і скромне життя приносить більше радості, ніж прагнення до успіху в поєднанні з постійним занепокоєнням» .

Друга записка стосувалася проблеми сили волі і відображала погляд Ейнштейна на це питання: «Хто має волю, знайде і спосіб».



• не пропусти