Некрополь Саттон-Ху: що знайшли британські археологи у могилі короля Редвальда

1353

Саттон-Ху – це курганний некрополь в англійському графстві Саффолк, який був відкритий у кінці 1930-х і де були виявлені, мабуть, найзначніші археологічні знахідки в історії Великобританії. Серед цих знахідок був і похоронний корабель, датований кордоном VI і VII століть. Вважається, що це могила східно-англійського короля Редвальда, а старовинні предмети, які знайшли археологи вражають уяву.

У VII столітті Редвальд, син Тіліли, онук Вуффи, член династії Вуффінгів, став королем Східної Англії, яка на той момент була державою, відомою по всій Європі. За десять років до своєї смерті Редвальд став наймогутнішим правителем на південь від річки Хамбер, тим самим заслуживши звання «бретвальда» (так в Англії називали деяких королів, яким вдавалося розповсюдити свою владу на інші королівства гептархіі в V – IX століттях). Не дивно, що його похорони стали найвидовищнішою церемонією, яка коли-небудь проводилася у древній Британії.

Редвальд помер у 624 році і був похований в похоронній турі довжиною 27 метрів. Саме в некрополі Саттон-Ху і були виявлені найдавніші могильники VI – CII століть, причому вийшло це досить цікаво. Розкопки у 1939 році ініціювала якась любителька містики Едіт Мері Прітті, яка наслухалася розповідей від місцевих старожилів про золото, заховане у курганах, і якій ввижалися на пагорбах таємничі фігури.

Це місце саме по собі має цікаву історію. Спочатку в цій місцевості близько 3000 років тому жили люди неолітичного періоду. Потім тут оселилися люди бронзового століття. Це були процвітаючі громади, у яких вперше з’явилася металообробка. Але саме англосакси принесли в Саттон-Ху найбільші зміни.

Вироби покриті золотом і дрібними каменями: церемоніальний шолом, щит і меч, шестиструнна ліра, пряжка і скіпетр. Також було знайдено 37 золотих монет, срібний посуд і безліч інших безцінних артефактів. Серед цих артефактів особливо можна виділити чаші з синього скла, два позолочених бронзових диска з тваринними орнаментами, срібну пряжку, шпильки до цієї пряжці, покриті золотом, срібний ріг для пиття, покритий золотом, і два фрагменти фібул, зроблених у вигляді драконів.

Але не всі знахідки представляли собою золото і дорогоцінні камені. Це місце (інші кургани) було також останнім притулком людей, яких з якихось причин стратили за допомогою повішення або обезголовлювання. В цілому було знайдено 18 курганів. Що цікаво, всередині кургану № 17 археологи виявили останки молодого сина короля, якого поховали разом з його конем.

«Це допоможе бути тобі здоровим довгі роки», – свідчить напис на грецькій мові на чаші, яку знайшли у новій могилі в Саттон-Ху, яку виявили у 2000 році. Найдивовижніше те, що ця чаша промандрували понад 2400 кілометрів, перш ніж потрапити в руки нового господаря. Принаймні, так стверджують археологи. Сьогодні Саттон-Ху є наріжним каменем вивчення мистецтва XI – IX століть у Великобританії.