4 неочевидних фактора, які впливають на розвиток інтелекту в дитини ще під час ембріонального періоду.

13158

Все більше людей схиляються до народження дітей у більш зрілому віці. Такий підхід дозволяє майбутнім батькам досягнути кар’єрних висот і, відповідно, матеріального благополуччя. Але як пізнє батьківство відображається на розвитку та розмірі інтелекту дитини? Вчені взялись за дослідження цього та інших факторів.

1. Від віку батьків залежить інтелект дитини

Кожен новонароджений – трошки мутант. У нього є близько 70 мутацій, які відсутні у батьків. Причому левову їх частку переносить сперматозоїд, а не яйцеклітина: чим старший чоловік, тим більше число мутацій він передає пнащадкам.

А їх кількість прямо пов’язана з когнітивними здібностями. Чим більше мутацій, тим менше людина схильна до інтелектуального розвитку. Сюди відносять стандартні тести на IQ, тести для вимірювання розумових функцій, розуміння прочитаного. Інакше кажучи, для дитини погано, якщо її батько старий.

Дещо інша ситуація з віком матері. Чим старша жінка, тим вище буде інтелектуальний розвиток її дитини. Дослідники припускають, що тут головну роль грають не стільки гени, скільки соціокультурний фактор: доросла жінка має освіту, вона добре володіє собою, вона досвідчена і не схильна до авантюр.

Так чи інакше, але за статистикою у дуже юних матерів діти розвиваються повільніше.

2. Генетичні тести не будуть зайвими, навіть якщо вам здається, що ви нічим не хворієте

Так виглядає схема передачі деяких генетичних захворювань, наприклад муковісцидозу і приглухуватості.

Тести перевіряють вашу ДНК на наявність генетичних захворювань (це робиться до вагітності) або ж ДНК ембріона, поки він знаходиться в утробі матері. Результати покажуть, якась ймовірність, що у дитини проявиться який-небудь недуг.

Перед вагітністю має сенс зробити ще й тест на носійство: можливо, у вас є ген, який викликає певний розлад, але ви про це просто не знаєте. Фахівці пояснять, які шанси передачі цього гена дитині.

Схожа ситуація сталася з американкою Шерон Бернарді, яка втратила 7 дітей у віці до 2 років. У кожного з них був синдром Лея, який вражає центральну нервову систему. Незважаючи на це, Шерон і її чоловік неодноразово намагалися зачати здорового малюка. Тільки один з 7 дожив до 21 року, при цьому хлопчик постійно пив ліки і у нього регулярно траплялися напади, кожен з яких міг виявитися останнім.

3. Розвиток дитини залежить від того, як сильно її мама нервувала під час вагітності

Щоб нервова система добре розвивалася, мозок повинен іноді знаходитися у стані стресу. При цьому важливо не переборщити: надмірне хвилювання ні до чого хорошого, звичайно, не призведе.

Заручившись цією думкою, команда вчених з Університету Джонса Хопкінса досліджувала декількох вагітних жінок, кожна з яких мала вищу освіту і була здорова як фізично, так і ментально. Під час вагітності і до досягнення дітьми 2-річного віку фахівці заміряли рівні стресу у жінок і розумові здібності у їхніх дітей.

З’ясувалося, що більш просунутими у розумовому і фізичному відношенні виявилися діти, чиї матері хвилювалися слабко або помірно. І навпаки: якщо жінка стресувала занадто завзято, то її дитина відставала у розвитку від однолітків.

Це дозволило вченим зробити наступний висновок: розвиток мозку дитини тільки виграє від невеликого стресу матері під час вагітності.

4. Від рівня стресу вагітної жінки залежить також темперамент її дитини

Раніше вважалося, що темперамент людини – це даність: «він просто такий народився». Зараз це уявлення змінюється: фахівці активно вивчають розвиток плода в утробі матері і знаходять все більше доказів того, що ембріони відчувають стрес вагітної жінки і частково приймають його на себе.

В одному з експериментів вчені досліджували 50 вагітних. Вони зчитували частоту пульсу, в той час як жінки проходили тест Струпа (він викликає невелике хвилювання). Якщо жінка в принципі перебувала в стані тривожності або депресії, то при проходженні тесту у неї значно підвищувався пульс. Як наслідок, пульс був підвищений і у плода.

В результаті були зроблені такі висновки: якщо плід реагує на стрес матері значним почастішанням пульсу, то велика ймовірність, що ця дитина буде гіперактивною.

Звичайно, перераховані фактори не єдині в своєму роді. Багато речей впливають на інтелект малюка. Наприклад, вагітній небажано проживати в будинку, де є стара сантехніка або стіни пофарбовані фарбою 20-річної давнини, оскільки і те й інше може містити свинець.

Інші фахівці попереджають, що перед вагітністю потрібно перевірити щитоподібну залозу: якщо у жінки низька функція щитовидної залози, то її малюк, швидше за все, буде мати невисокий IQ. Так чи інакше, але лікарі радять підходити до народження дитини всебічно: краще зробити зайві кроки щодо забезпечення здорової атмосфери для «дозрівання» дитини, аніж не зробити цього.



• не пропусти